Actualitate

Tragedii pe șoselele din România. Peste 1.540 de morți și circa 3.550 de persoane rănite în accidente rutiere, anul trecut.

Numărul de decese ca urmare a accidentelor rutiere mortale produse pe drumurile din România rămâne la cote alarmante. Peste 1.540 de persoane și-au pierdut viața anul trecut în accidente rutiere tragice.

Control trafic rutier/Foto: IPJ Cluj Facebook.com Control trafic rutier/Foto: IPJ Cluj Facebook.com

 

 


Peste 1.540 de persoane au murit şi alte circa 3.550 au fost rănite în accidente rutiere produse pe drumurile din ţară, în anul 2023, potrivit unei informări emise de Poliţia Română (IGPR), situație în care țara noastră se menține pe primele locuri într-un top negativ la nivel european în privința numărului de decese în accidente rutiere.

 

CITEȘTE ȘI: 
Statul eșuat. Poliția se laudă cu „doar” 1.000 de morți în accidente rutiere, în 8 luni din 2023. Uită că România e „campioană” europeană la decese pe drumuri

Dacă în primele opt luni ale anului trecut numărul de morți în accidente rutiere era de 980 de persoane, până la finalul lui 2023, în mai puțin de șase luni, în România s-au mai produs alte 560 de accidente mortale. 


Astfel, anul trecut, la nivel naţional, au fost înregistrate 4.525 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 1.545 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.535.

După cum arată datele oficiale, poate fi observată o reducere ușoară a numărului de decese în accidente rutiere, comparativ cu anul anterior, însă cu toate acestea numărul morților pe șosele rămâne unul îngrijorător. 


„Comparativ cu anul 2022, au fost înregistrate cu 190 mai puţine accidente, cu 88 mai puţine persoane decedate şi cu 160 mai puţine persoane rănite grav”, menţionează sursa citată. În acest sens, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, la nivel naţional, structurile de poliţie rutieră au executat 58.385 de acţiuni, cu 4.624 mai multe faţă de anul 2022 (+8,6%).

Peste 30% dintre accidente rutiere, produse de șoferii băuți, drogați și fără permis

Totodată, arată Poliția Română, în anul 2023, au fost reţinute 225.887 de permise de conducere, dintre care 16.780 pentru contravenţia de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi au fost descoperite 8.368 de infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, însumând, astfel, 25.148 de fapte de încălcare a legislaţiei din cauza consumului de alcool.


De asemenea, pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/ 2002, au fost aplicate 1.903.407 sancţiuni, 49.287 de sancţiuni aplicate fiind prevăzute de alte acte normative, precizează IGPR.

„Au fost constatate 53.961 de infracţiuni privind siguranţa circulaţiei pe drumurile publice, cele mai multe fiind reprezentate de infracţiunile privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului 8.368 (15,5%), pe linia conducerii fără permis de conducere - 4.702 (8,7%), urmate de conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive - 3.699 (7%)”, se mai arată în informarea Poliției Române. .


În urma măsurilor aplicate, structurile de poliţie rutieră au reţinut 225.887 de permise de conducere, au retras 85.352 de certificate de înmatriculare/ înregistrare, respectiv 14.186 de plăcuţe de înmatriculare şi au anulat 8.555 de permise de conducere.

Acțiuni conjugate pentru reducerea numărului de accidente rutiere sub influența drogurilor, la Cluj

La nivel național a fost adoptată Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră pentru perioada 2022-2030, al cărei obiectiv constă în reducerea cu 50% până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate și cu 50% a numărului persoanelor rănite grav, în urma producerii accidentelor rutiere. 

De asemenea, potrivit obiectivului european „Vision Zero” de apropiere de un nivel zero al deceselor cauzate de accidente rutiere până în 2050, valabil și în cazul vătămărilor grave, România trebuie să implementeze măsuri concrete în domeniul siguranței rutiere.

În acest sens, Primăria Cluj-Napoca și Inspectorarul Județean de Poliție Cluj au făcut front comun pentru combaterea consumului de droguri în Cluj, printr-o colaborare ce își propune implicarea resurselor și expertizei celor două entități. Proiectul urmărește reducerea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de substanțe psihoactive, inclusiv prin utilizarea de către Poliție a unor echipamente moderne pentru descurajarea încălcării normelor legale în acest domeniu.

CITEȘTE ȘI: 
Primăria se asociază cu Poliția pentru combaterea consumului de droguri, în Cluj. Dispozitive Drugtest și acțiuni comune pentru prevenirea deceselor rutiere.

În acest scop, pentru facilitarea activității agenților de Poliție, Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziția IPJ Cluj două dispozitive Drug Test.

În iulie 2023 a intrat în vigoare așa-numita „Lege Anastasia” prin care conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Statistici privind siguranța rutieră pentru anul 2022 arată că, la nivelul Uniunii Europene, România rămâne țara cu cele mai multe decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori. În 2022, 41 de oameni au murit în accidente rutiere grave doar în județul Cluj. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Statul eșuat. Poliția se laudă cu „doar” 1.000 de morți în accidente rutiere, în 8 luni din 2023. Uită că România e „campioană” europeană la decese pe drumuri

Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care produc accidente mortale. Legea „Anastasia”, în vigoare de azi

Primăria se asociază cu Poliția pentru combaterea consumului de droguri, în Cluj. Dispozitive Drugtest și acțiuni comune pentru prevenirea deceselor rutiere.

Ultimele Stiri
abonare newsletter