Actualitate

Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care produc accidente mortale. Legea „Anastasia”, în vigoare de azi

Închisoare cu executare pentru șoferii drogați, sub influența alcoolului sau fără permis care provoacă un accident mortal.

„Legea Anastasia”, în vigoare de joi, 13 iulie/Foto: Depositphotos.com „Legea Anastasia”, în vigoare de joi, 13 iulie/Foto: Depositphotos.com

 

 


Legea prin care șoferii implicați în accidente mortale sub influența alcoolului, drogurilor sau conducând fără permis vor primi pedepse de închisoare cu executare a fost promulgată la sfârșitul săptămânii trecute.

 


De joi, 13 iulie, noua lege, numărul 213/2023, care completează articolul 91 din Legea numărul 286/2009 referitoare la Codul Penal, a intrat în vigoare. 

Cunoscut drept „Legea Anastasia”, actul normativ a fost denumit astfel în memoria fetiței de 4 ani care a fost ucisă în față casei de o șoferița de 28 de ani fără permis.


Această lege aduce schimbări semnificative în ceea ce privește sancțiunile pentru accidentele rutiere mortale cauzate de conducerea sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

Potrivit statisticilor Eurostat, România a fost în 2022 țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de decese în accidente rutiere raportat la populație. Au fost înregistrate 86 de victime la un milion de locuitori în România, în timp ce în Suedia s-au înregistrat doar 21 de victime. Media la nivelul UE a fost de 46 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori.


Conform noilor reglementări, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi suspendată în cazul unui accident de circulație în care o persoană sau mai multe persoane au fost ucise, iar vinovatul se află într-una dintre următoarele situații:

  • Conducerea fără deținerea unui permis de conducere valid;-
  • Deținerea unui permis de conducere neadecvat categoriei vehiculului în cauză, sau suspendarea, retragerea sau anularea permisului de conducere;
  • Conducerea unui vehicul care necesită permis de conducere, cu o concentrație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • Conducerea unui vehicul care necesită permis de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Această măsură are scopul de a încuraja respectarea regulilor de circulație și de a asigura siguranța în trafic. Se dorește trimiterea unui semnal clar că astfel de comportamente iresponsabile și periculoase nu vor fi tolerate și vor fi sancționate cu închisoarea cu executare.


Modificarea legislativă reflectă preocuparea autorităților de a proteja viețile cetățenilor și de a responsabiliza conducătorii auto pentru acțiunile lor. Închisoarea cu executare devine astfel o consecință inevitabilă pentru cei care pun în pericol viața altora prin conducerea sub influența substanțelor interzise sau fără deținerea unui permis corespunzător.

Legea reprezintă un pas important în direcția creării unui mediu rutier mai sigur și a reducerii numărului de accidente mortale cauzate de astfel de comportamente nesăbuite. Se speră că prin impunerea pedepsei cu închisoarea, va crește conștientizarea asupra riscurilor și se va descuraja conducerea sub influența substanțelor interzise sau fără permis.

Ce prevede legea promulgată?

Articol unic. – La articolul 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31) cu următorul cuprins:

„(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.”

Ce prevede Codul penal:

Articolul 192 – Codul Penal

(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.

Articolul 335

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

Articolul 336

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Foto: Depositphotos.com

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Șoferii beți, drogați sau fără permis care produc un accident mortal vor intra LA ÎNCHISOARE

Închisoare cu executare pentru șoferii drogați sau băuți care produc accidente mortale. Proiectul de lege a fost aprobat

Proiect de lege: șoferii fără permis, drogați sau băuți care fac accident, direct la ÎNCHISOARE!

Ultimele Stiri
abonare newsletter