Timp Liber

6 beneficii extraordinare ale dușurilor reci. Sunt de ajutor pentru oricine are diabet. Află de ce

De ce dușurile reci ar putea fi bune pentru tine. Ele au o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră, iar noi îți prezentăm șase dintre acestea.

Dușul rece are multe beneficii / Foto: depositphotos.com Dușul rece are multe beneficii / Foto: depositphotos.com

 

 


Dușurile reci nu sunt tratamentul principal pentru nicio afecțiune, iar cercetările concludente despre terapia cu rece sunt încă limitate. Dar o suflare rapidă de apă rece poate fi benefică atunci când este utilizată pentru ameliorarea simptomelor, potrivit UCLA Health, un program al Universității din California, Los Angeles. 

 


Terapia rece, numită și crioterapie, folosește expunerea la temperaturi scăzute pentru a răci țesuturile corpului din motive terapeutice. Beneficiile sunt pe măsură.

1. Beneficii extraordinare dușuri reci. Întăresc imunitatea la răceli comune

Trecerea de la un duș fierbinte la rece - chiar și pentru câteva minute - vă poate proteja de virușii circulatori. Șocul apei reci poate stimula celulele sanguine care luptă împotriva infecției (leucocitele). Un studiu a constatat că persoanele care au trecut la dușuri reci timp de 30, 60 sau 90 de secunde timp de 90 de zile s-au declarat bolnavi de la serviciu cu 29% mai puțin decât persoanele care nu au trecut la dușuri reci.


2. Beneficii extraordinare dușuri reci. Combat simptomele depresiei

Deși sunt puține studii, cercetările care există arată unele rezultate pozitive asupra depresiei. Într-un studiu clinic, participanții care au făcut dușuri reci zilnice timp de câteva luni au raportat scăderea simptomelor depresiei. Cercetări suplimentare sugerează că apa rece îți poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce anxietatea.

3. Beneficii extraordinare dușuri reci. Îmbunătățesc circulația sângelui

Apa rece îți stresează corpul – intră în „modul de supraviețuire”, lucrând din greu pentru a-și menține temperatura centrală. Acest lucru stimulează corpul să crească circulația sângelui. De asemenea, reduce timpul necesar mușchilor pentru a se recupera după exercițiu. În timp, sistemul  circulator poate deveni mai eficient și poate mișca sângele prin corp mai repede - util pentru oricine are hipertensiune arterială sau diabet, conform sursei citate.


4. Beneficii extraordinare dușuri reci. Crește metabolismul

Corpul tău consumă energie încercând să rămână cald într-un duș rece. Rezultatul poate fi o cantitate mică de calorii și un metabolism crescut. Dar nu intenționați să renunțați încă la planul de alimentație sănătoasă și de exerciții fizice - cercetările asupra acestui beneficiu sunt limitate.

5. Beneficii extraordinare dușuri reci. Reduce inflamația și previne durerile musculare

Temperaturile reci fac ca vasele de sânge să se strângă. Când se întâmplă acest lucru, sângele se deplasează în mijlocul corpului și în organele vitale. Sângele devine în mod natural bogat în oxigen și nutrienți în timpul procesului.


Pe măsură ce corpul se încălzește din nou, vasele de sânge se extind, aducând sângele oxigenat înapoi în țesuturi. Pe măsură ce curge înapoi, ajută la eliminarea inflamației - o cauză a durerii musculare cu debut întârziat, care poate apărea la câteva zile după exercițiu.

6. Beneficii extraordinare dușuri reci. Calmează durerea locală

Terapia cu rece ameliorează durerea prin reducerea inflamației, dar interferează și cu percepția creierului asupra durerii. „Dacă ți s-a administrat vreodată spray rece înainte de o injecție, aceasta funcționează prin scăderea rapidității cu care senzația de durere trece prin nervii tăi”, spune dr. Sharon Hame, chirurg ortoped UCLA Health cu o certificare de subspecialitate în medicina sportivă. Atenuează transmisia nervoasă trimisă la creier.

Cum să faci corect un duș rece

Nu există cercetări care să sugereze cât de des ar trebui cineva să facă un duș rece, dar dr. Hame recomandă utilizarea terapiei cu apă rece ca răspuns la eforturile atletice. Dacă te antrenezi zilnic, este bine să faci un duș rece în fiecare zi.

Sfaturile medicului pentru dușurile reci includ:

  • Păstrați apa sub 15 grade Celsius: într-un duș tipic acasă, faceți dușul cât se poate de rece.
  • Luați-o încet: începeți cu 30 de secunde de apă rece. Lucrați până la un minut și progresați până când faceți un duș rece timp de două până la trei minute.
  • Alternați cald și rece: antrenorii atletici UCLA Health recomandă adesea un duș de contrast după antrenament. Implică un duș fierbinte timp de trei minute, urmat de un duș rece timp de un minut.
  • Repetați modelul de trei ori și terminați întotdeauna cu rece.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Dieta cu sucuri naturale. Îți curăță organismul și te ajută să dai jos kilogramele nedorite în mod sănătos!

Simptomele diabetului: Primele simptome la apariția diabetului în organism

Ultimele Stiri
abonare newsletter