Ştiri din Transilvania

O bucată de autostradă din A3, gata în această vară. Șoferi, nu vă bucurați prea repede! Nu se știe când veți putea circula pe ea... VIDEO

Tronsonul de 17,9 km al Autostrăzii Transilvania (A3), între Iernut și Chețani, este aproape de finalizare.

o-bucata-de-autostrada-gata-in-aceasta-vara-soferi-nu-va-bucurati-prea-repede-nu-se-stie-cand-veti-circula-pe-ea, sursă foto: Asociația Pro Infrastructură o-bucata-de-autostrada-gata-in-aceasta-vara-soferi-nu-va-bucurati-prea-repede-nu-se-stie-cand-veti-circula-pe-ea, sursă foto: Asociația Pro Infrastructură

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API) au efectuat o vizită, vinerea trecută, pe șantierul tronsonului Iernut-Chețani al Autostrăzii Transilvania, filmând din dronă toți cei 17,9 km. În aceeași zi, premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, au dat un ochi peste lucrările de pe loturile 1 și 2 ale Autostrăzii A10 Sebeș-Turda.

Vești bune și mai puțin bune de pe Autostrada Transilvania

Dacă reprezentanții Guvernului s-au lovit, în sfârșit, de realitatea cruntă din teren pe A10, în schimb membrii ONG-ului pentru infrastructură vin cu vești bune. Constructorul de pe lotul 3, între Iernut și Chețani, asocierea Astaldi – Max Boegl, se apropie rapid de finalizarea lucrărilor.


Potrivit API, activitatea este concentrată în nodul Iernut (pasaj peste calea ferată, devierea DN 14A, giratoriile intersecției) și la cele două poduri peste Mureș, unde se avansează la rampe, asfalt, rosturi de dilatație, panouri fonoabsorbante și parapete.

 


În alte puncte de lucru, muncitorii aplică deja pământ vegetal pe taluzuri, betonează șanțuri și rigole și nivelează umpluturile în spațiile de parcare. De asemenea, asfaltul de uzură este așternut pe aproximativ 50% din lot, iar parapetele de protecție pe circa 30%, conform raportului Asociației.

Lotul 3 al Autostrăzii Transilvania, un nou tronson „muzeu”?

Cu toate că pe lotul 3 lucrările avansează în ritm alert, pe tronsonul vecin, lotul 4, între Câmpia Turzii și Chețani, lucrurile stau mult mai prost. Anul trecut, avansul fizic pe acest segment era de doar 10%, iar constructorul Straco nu pare să facă față cerințelor.


„Estimăm că totul va fi gata în luna august 2020. Însă, așa cum am spus de nenumărate ori, ultima dată în 8 aprilie, autostrada nu va putea fi deschisă traficului rutier, nodul Chețani aflat pe lotul vecin fiind în continuare în aer”, avertizează Asociația Pro Infrastructură.

CNAIR vrea să preia nodul Chețani de la Straco. API cere rezilierea contractului!

Momentan, oficialii din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) încearcă scoaterea nodului Chețani din contractul celor de la Straco, care în ultimele luni „practic nu au lucrat nimic” din cauza situației financiare precare, semnalizată deseori în ultimele luni.


Însă, chiar dacă CNAIR va reuși să preia nodul Chețani, este nevoie de achiziții de materiale și utilaje, termenul de execuție asumat de doar două luni fiind complet nerealist, spun reprezentanții API.

„Din monitorizarea noastră în cazuri similare, finalizarea în regie proprie a nodului în acest an ar fi o performanță pentru CNAIR! Solicităm realizarea de urgență a tuturor achizițiilor necesare și rezilierea întregului contract cu Straco, urmată de expertiza și re-licitarea sectorului de 15,7 km”, susține Asociația Pro Infrastructură.


Premierul Ludovic Orban promite investiții-gigant în infrastructură

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a prezentat, luni, în Parlament, măsurile de relansare economică în urma efectelor epidemiei. Premierul a afirmat că nu a existat niciodată un proiect „atât de ambiţios” precum cel al Partidului Național Liberal (PNL), prin care Executivul are de gând să aloce „sume uriaşe” pentru investiţii publice, printre care și infrastructura.

„Punem la punct o schemă foarte amplă de susţinere a schemei de investiţii. În sectorul public, nu a existat niciodată, în România, un proiect atât de ambiţios cum este proiectul nostru, în care vrem să alocăm sume uriaşe pentru investiţii publice în infrastructură, de transport, energetică, sanitară”, a declarat Ludovic Orban, la „Ora prim-ministrului”.

CITEȘTE ȘI:

Autostrada Transilvania: Iernut – Chețani, la 90%. Încă „o autostradă-muzeu” în Ardeal?

 

Două firme cu răsunet în domeniul ingineriei, interesate de drumul expres ce leagă Clujul de Autostrada Transilvania

 

abonare newsletter