Actualitate

Una caldă, alta rece pe Autostrada Transilvania! Se va inaugura un tronson în vara anului viitor?

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API) au efectuat o nouă vizită pe loturile Câmpia Turzii-Chețani (Straco) și Chețani-Iernut (Astaldi-Max Boegl) ale Autostrăzii A3 Transilvania.

Una caldă, alta rece pe Autostrada Transilvania! Se va inaugura un tronson în vara anului viitor?, sursă foto: Facebook Asociația Pro Infrastuctură Una caldă, alta rece pe Autostrada Transilvania! Se va inaugura un tronson în vara anului viitor?, sursă foto: Facebook Asociația Pro Infrastuctură

Fiind încă o firmă în insolvență, cei de la Straco muncesc „cu frâna de mână trasă” pe tronsonul de 15,7 km, dezvăluie ONG-ul, Straco având reale probleme de aprovizionare cu materiale de la furnizori și cu găsirea subcontractorilor în special pe partea de terasamente.

Îngrijorător este faptul că, în 2019, avansul este de doar 10%, constructorul concentrându-și puținele forțe la bretelele nodului rutier Chețani și la structurile de la Hădăreni, Chețani și Câmpia Turzii. Există însă și unele lucrări suplimentare „puse în operă”, dar neincluse în contract de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).


„Finalizarea în 2020 este imposibilă, progresul fizic total fiind acum în jur de 30%. Ba chiar sunt șanse mari să avem o nouă reziliere, în ritmul actual inaugurarea fiind teoretic posibilă la sfârșitul lui 2021 doar dacă situația se va redresa semnificativ”, avertizează Asociația Pro Infrastructură.

Pe de altă parte, situația este complet diferită pe sectorul vecin executat de asocierea Astaldi-Max Boegl. Aici, mobilizarea este foarte bună, șantierul ajungând la stadiul fizic de aproximativ 85%. Asfaltul este așternut pe cea mai mare parte a lotului de 17,9 km, iar structurile sunt aproape gata, un termen realist de finalizare și inaugurare fiind perioada iulie-august 2020.


Vă reamintim că bucata de autostradă între Câmpia Turzii și Târgu-Mureş este împărţită în patru loturi: lotul 1 Ungheni – Ogra (10,11 km), lotul 2 Ogra – Iernut (3,60 km), lotul 3 Iernut – Cheţani (17,90 km) și lotul 4 Câmpia Turzii – Cheţani (15,69 km). Potrivit planurilor din 2004, întreaga autostradă ar fi urmat să fie gata până în 2012!, pe toată distanța Borș – Oradea – Cluj-Napoca – Târgu-Mureș – Brașov.

Ultimele Stiri
abonare newsletter