Ştiri din Transilvania

Bistrițenii i-au comemorat pe cei dragi trecuți în neființă

Pe o vreme mohorâtă, rece și mustind a ploaie – bistrițenii au luat drumul cimitirelor încă de dimineață, ca în fiecare an pe 1 noiembrie, încărcați cu flori, lumânări și dulciuri.

Ca în fiecare an pe 1 noiembrie, bistrițenii fac Pomenirea morților, respectând un ritual încetățenit la Bistrița și în întreg județul de zeci de ani: încărcați cu flori și lumânări, oamenii își vizitează rudele și prietenii trecuți în rândul celor drepți, le curăță mormintele și le aranjează, acoperindu-le de lumânări, relatează bistriteanul.ro.

Pentru ca morții să se odihnească în pace, bistrițenii nu uită să ducă la mormintele celor dragi și dulciuri, napolitane, biscuiți sau covrigei pe care le dau drept pomană copiilor sau celor nevoiași întâlniți la cimitir - „să fie de sufletul morților...”.


Tradiția mai cere ca în această zi, la mormânt preotul să oficieze și o mică slujbă de pomenire al celor dispăruți dintre noi, așa că preoții din oraș nu au deloc o zi ușoară astăzi, străbătând cimitirele în lung și-n lat pentru ca toată lumea să se întoarcă acasă cu sufletul împăcat.

Pomenirea morților din această zi este cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă iar credincioșii se roagă azi atât pentru cei din iad, cât și pentru cei din rai.


Sfinții Cosma și Damian prăznuiți pe 1 noiembrie au trăit în secolul al IV leaîn Asia Mică, și, pentru că le dăruiau vindecare oamenilor, su rămas cunoscuți sub numele de „doctori fără arginți” - pentru că vindecarea era dată nu de medicamente, ci de Hristos. Pentru acest motiv, ei nu primeau niciun fel de plată de la pacienții lor. Singurul lucru pe care-l cereau de la cei tămăduiți era să creadă în Hristos.

Ultimele Stiri
abonare newsletter