Sport

Marin Cilic a câștigat marele trofeu al turneului US Open și un cec de 3 milioane de dolari

Tenismanul croat Marin Cilic a câștigat primul său turneu de Mare Șlem, US Open, luni, după ce a dispus în trei seturi identice, cu 6-3, 6-3, 6-3, în finala cu japonezul Kei Nishikori, în mai puțin de două ore.

Într-o finală inedită, după eliminarea favoriților în semifinale (Roger Federer și Novak Djokovic), Nishikori (24 ani) a părut depășit de miza meciului, comițând nu mai puțin de 30 de greșeli și fiind incapabil să își regăsească tenisul său agresiv grație căruia a trecut de liderul mondial, sârbul Novak Djokovic.

Jucătorul croat a declarat după meci că a visat toată viața la acest moment și că s-a antrenat foarte mult după semifinala de la Melbourne.


„Mi se pare ireal să fiu prezentat drept învingător al unui turneu de Mare Șlem. Am visat toată viața mea la asta și totul s-a schimbat în ultimele patru-cinci zile. După semifinala de Mare Șlem de la Melbourne am devenit mai puternic mental, mai exigent, cer mai mult de la mine pe teren și la antrenamente. La finalul partidei am vorbit la telefon cu câteva persoane, cu sponsorul meu din Zagreb, care mi-a spus că nici nu pot să-mi imaginez ce se întâmplă în țară. Este o zi specială pentru mine, dar și pentru întreaga Croație. Am muncit mult cu Goran Ivanisevici încă din prima zi a colaborării noastre. El era un tip foarte atletic atunci când juca și am lucrat mult asupra acestui aspect. Fiecare zi cu el este extrem de amuzantă, dar și plină de învățăminte. El mi-a spus că trebuie să fiu agresiv, că am petrecut prea mult timp gândindu-mă la tactică și nu suficient de mult la jocul meu. El mi-a schimbat starea de spirit”, a declarat Marin Cilic într-o conferință de presă.

Cilic, antrenat de compatriotul său Goran Ivanisevic, a rupt dominarea celor patru „grei” ai tenisului mondial din ultimii ani, Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal și Andy Murray.


A fost doar al patrulea titlu care a scăpat celor denumiți „Big Four” în ultimele 40 de turnee de Mare Șlem desfășurate, însă al doilea în acest an, după ce elvețianul Stan Wawrinka s-a impus în ianuarie la Australian Open.

Anul trecut, Cilic nu a putut participa la US Open, deoarece avea de ispășit o suspendare pentru dopaj, redusă de la nouă la patru luni de TAS.


Cilic este al doilea croat care câștigă un turneu de Mare Șlem, după ce antrenorul său, Ivanisevic, se impunea în 2001 la Wimbledon. Învingătorul de la Flushing Meadows și-a adjudecat un cec de 3 milioane de dolari și 2.000 de puncte ATP, iar finalistul a primit 1.450.000 dolari și 1.200 puncte.

Etichete: trofeu finala us open
abonare newsletter