Social

Descoperirile din medicină se vor face la Cluj

Pentru a fi depistate mecanismele care duc la apariţia unor boli, la Cluj-Napoca va fi construit un centru de cercetare de înaltă performanţă în domeniul medicinei avansate.

Noi descoperiri din medicina avansată se vor face la Cluj în anii ce urmează. Acest lucru şi l-au propus reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Aceştia au demarat un proiect cu fonduri europene pentru a fi construit un centru de înaltă performanţă cu ajutorul căruia să fie atent analizate mecanismele care duc la apariţia anumitor boli şi cum pot fi acestea prevenite.

Totodată se doreşte identificarea unor tratamente personalizate adaptate genotipului pacientului, utilizând tehnologii “state of the art” şi metode minim invazive.


Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 37.150.572,33 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 30.000.000 lei.

Când se vor face descoperirile?

Până când doctorii vor ajunge să facă cercetări amănunţite în privinţa mecanismenlor care determină apariţia anumitor boli precum şi depistarea anumitor tratamente, va mai dura un an şi jumătate. Proiectul a debutat abia la mijlocul lunii martie şi se desfăşoară pe o perioadă de 17 luni.


“Crearea acestui tip de laboratoare cu acces deschis reprezintă alături de activitatea de cercetare fundamentală şi translaţională în domeniul medicinei avansate şi garanţia unor performanţe tehnologice prin deservirea lor de către specialişti formaţi în ţară şi mai ales în străinătate prin întoarcerea acasă a knowhow–ului obţinut în laboratoare de excelenţă”, au declarat reprezentanţii UMF Cluj-Napoca.

În cadrul acestui proiect, finanţat din fonduri europene, se va realiza construcţia clădirii cu destinaţie specială pentru Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată, dotarea acesteia cu mobilier şi echipamente specifice de ultimă generaţie, asigurarea, ulterior deschiderii Centrului, a unor servicii de specialitate potenţialilor beneficiari interesaţi (universități, institute de cercetare, agenţi economici, autorităţi publice locale, etc.).


 

abonare newsletter