Sănătate

„Nici măcar o groapă”, la 7 ani de la semnarea contractelor pentru spitalele regionale

Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, despre spitalele regionale pe bani europeni: „După şapte ani de la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută”

„Nici măcar o groapă”, la 7 ani de la semnarea contractelor pentru spitalele regionale „Nici măcar o groapă”, la 7 ani de la semnarea contractelor pentru spitalele regionale

 

 


Fostul comisar european Corina Creţu, în prezent europarlamentar, a declarat, referindu-se la proiectele spitalelor regionale pe care România vrea să le construiască pe bani europeni, că „fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”. 

 


Creţu spune că nici o altă ţară nu a avut nevoie de şapte ani nu doar pentru a ridica un spital, ci pentru a face măcar fundaţia acestuia. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

„Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova le-am semnat în 2015 cu Guvernul  Ponta, am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”, a afirmat Corina Crețu în emisiunea Insider Politic, de la Prima TV. „Bineînțeles (că puteau fi gata spitalele regionale – n.red.), nu durează atât de mut. După șapte ani de la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă”.


Construcția trebuie finalizată până în 2027

Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj trebuie finalizat până în 2027. Ministerul Sănătății a desemnat, în luna martie, câștigătorul licitației pentru contractul privind proiectarea Spitalului Regional din Florești. Valoarea contractului de proiectare este de 17 milioane de euro. 

Contractul are o valoare estimata la 68,6 milioane de lei, iar finanțarea este asigurata din fonduri europene. MS a lansat procedura de achiziție publica a serviciilor de proiectare în ianuarie 2020.


Contractul de proiectare a fost câștigat de asocierea 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A., ATI Project, ADURO Impex. Proiectarea viitorului spital durează 12 luni de la semnarea contractului.

Construirea spitalului va dura 4 ani de la semnarea contractului de execuție. Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României și cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020.

Spitalul va avea șapte niveluri și heliport pe acoperiș

Complexul va avea șapte etaje - subsol, parter și cinci etaje superioare. Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter şi primul etaj), în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare (2, 3 şi 4). Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, precum și terasa deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație. 

Subsolul va include în principal servicii de suport, de ex. spălătorie, morga, servicii de întreţinere şi inginerie, spaţii de administrare a materialelor. La parter şi la primul etaj se vor localiza servicii de diagnostic şi terapeutice, clinici ambulatorii şi zone de învăţământ. Serviciile de ambulatoriu vor fi situate pe etajele 2 - 5. Pe acoperişul clădirii va fi construit un helipunct.

SRU va înlocui rolurile și va prelua responsabilitatea pentru toți pacienții acuţi și de urgență ai Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca, cu excepția a două departamente de obstetrică/ginecologie, care vor fi menținute în locația lor actuală, întrucât clădirea care găzduiește aceste departamente a fost recent renovată printr-un proiect al Băncii Mondiale. 

Aproape 1.400 de locuri de parcare

Spitalul va dispune de aproape 1.400 de parcare, dintre care 456 de locuri într-o parcare subterană și 940 de locuri la nivel de suprafață. 61 din aceste locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, vor fi amenajate 15 locuri pentru motociclete, 41 locuri pentru biciclete și 5 locuri de parcare acoperite pentru ambulanțe.

Tot în cadrul spitalului vor fi amenajate o stație de autobuz și 3 locuri de parcare (de așteptare) pentru autobuze.

Nu în ultimul rând, după finalizarea metroului, stația Sănătatea va fi localizată în proximitatea construcției.

CITEȘTE ȘI:

A fost semnat contractul de finanțare pentru primul spital regional din țară. Clujul mai așteaptă

Ultimele Stiri
abonare newsletter