Sănătate

Strigăt de ajutor din partea unui clujean lăsat fără pensie de handicap: „Am toate actele în regulă și ei spun că am dat mită”

Un clujean a ajuns într-o situație extrem de dificilă după ce Comisia de Expertiză Medicală Cluj a stabilit că nu mai are dreptul la pensie de boală gradul 1.

Bărbatul se află în pensie de boală gradul 1 cu însoțitor de trei ani, fiind diagnosticat cu Ataxiecerebeloasă. Această boală afectează degetele, mâinile, brațele, picioarele, corpul, dar și mișcarea ochilor. Ataxiacerebeloasă distruge celulele de pe cerebel, fiind imposibilă regenerarea lor.

G.P. a fost prima dată la Comisia de Expertiză în urmă cu trei ani, atunci când doctorul Faur, implicat în trecut într-un scandal de luare de mită, a concluzionat că bărbatul are nevoie de însoțitor și va fi încadrat în pensie de boală gradul 1 cu însoțitor.


„După 3 ani în care am primit pensia pentru gradul 1  cu însoțitor, am fost chemat din nou la comisie. Am fost și am făcut toate actele și toate controalele pe care mi le-au cerut. Situația mea este una identică ca atunci, poate chiar mai gravă. Această boală nu se poate ameliora și pe lângă asta de curând mi-au descoperit și ciroză de gradul 4 la ficat”, a spus bărbatul pentru monitorulcj.ro

Bolnavul a suferit un adevărat șoc în momentul în care medicul care a analizat dosarul i-a transmis că nu mai are nevoie de însoțitor după trei ani în care a avut însoțitor.


„Când am fost chemat luna trecută la comisie era să fac infarct când docorița de acolo mi-a spus că nu mai sunt în gradul 1 cu însoțitor”, a mai adăugat bărbatul.

Care este motivul real din spatele deciziei comisiei de expertiză?

Clujeanul aflat în cauză a fost evaluat în urmă cu trei ani de medicul Alexandru Faur, cel care a fost ulterior anchetat pentru luare de mită.


„Eu am toate actele în regulă din partea medicilor și cei de la comisie îmi spun că am dat mită doctorului Faur”, a mai spus G.P.

Bărbatul spune însă că nu a fost chemat niciodată să ofere declarații în dosarul doctorului Faur, iar faptele respective s-au produs în 2019, perioadă în care el deja se afla în pensie de boală.


Bărbatul a ajuns la capătul puterilor

Lui G.P. i-au recomandat medicii să facă contestație, dar acesta nu are prea multă încredere.

„Mi-au spus să fac contestație, dar biroul de contestații e fix lângă cel al comisiei. Ce încredere pot avea? Pe 19 noiembrie merg la contestație, dar dacă nu se schimbă nimic ce mă fac? Nu am bani să merg la Tribunal să îmi câștig dreptul. Am copil în familie, efectiv nu voi avea cum să mă descurc. Nu vreau să fac scandal, nu vreau nimic ce nu este al meu, vreau doar să mi se facă dreptate.”, ne-a declarat bărbatul.


Casa Județeană de Pensii nu a oferit o explicație clară

Oficialii din cadrul Casei Județene de Pensii nu au putut explice exact motivul pentru care a fost schimbată încadrarea pacientului și au transmis următorul punct de vedere.

„Pacientul  a fost expertizat la revizuirea medicală din octombrie 2021 conform:

- Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice,

- HG 257/2011 privind Normele de aplicare a prevederilor Legii 263/2010

- HG 155/2011 pentru aprobarea criteriilor şi normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncăpe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate. În urma revizuirii medicale pacientul a fost încadrat în gr. II

(doi) de invaliditate. Conform legislației mai sus enumarate pacientul a contestat decizia medicală, fiind convocat pentru soluționarea contestației de către Comisia Medicală de Contestații Cluj”, au transmis reprezentanții Casei Județene de Pensii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter