Sănătate

Țările din Europa iau decizii cu privire la vaccinul AstraZeneca. Ce va hotărî România?

Unele țări din Europa au luat o decizie în ceea ce privește continuarea campaniei de vaccinare cu serul AstraZeneca, unele state hotărând să impună o limită de vârstă. Autoritățile din România urmează să dse ecidă cu privire la acest aspect.

 

 


Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a ajuns miercuri la concluzia că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca. Cheagurile de sânge vor fi astfel incluse în lista de efecte adverse foarte rare, EMA hotărând că nu va retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca. În acest context, mai multe țări din Europa au început să ia o decizie în ceea ce privește administrarea vaccinului AstraZeneca, unele state impunând reguli precum limita de vârstă a celor ce se vaccinează cu serul. Autoritățile din România urmează să se întrunească într-o ședință, pentru a lua o decizie.

 


Astfel, în urma anunțului făcut miercuri de Agenția Europeană a Medicamentului, miniștrii Sănătății din UE s-au întrunit într-o ședință online, încerând să ia o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca. Unele țări au decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca, iar altele doresc să nu mai folosească serul pentru anumite categorii de vârstă, după cum relatează Reuters.

Autoritățile din România urmează să ia o decizie

În ceea ce privește România, Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Agenția Națională a Medicamentului urmează să ia o decizie la nivel national cu privire la continuarea procesului de vaccinare cu controversatul ser AstraZeneca.


Problemele au apărut după ce au fost raportate câteva cazuri de cheaguri de sânge survenite în urma vaccinării cu AstraZeneca, unele țări oprind preventiv vaccinarea cu acest ser, iar ulterior, alte state au impus restricții de vârstă. Există însă, un număr mare de persoane care au apucat să efectueze prima doză cu AstraZeneca, în acest caz punându-se în discuție dacă acestora le poate fi aministrat rapelul cu un alt tip de vaccin. Această decizie s-ar afla în afara recomandărilor Agenției Europene a Medicamentului, fapt care ar lăsa întreaga responsabilitate a unor eventuale efecte adverse pe seama țărilor care au decis acest lucru.

Germania, Norvegia, Belgia, Marea Britanie, Finlanda și Franța au luat deja decizii cu privire la continuarea procesului de vaccinare cu serul AstraZeneca, în cele mai multe cazuri fiind impusă o limită de vârstă a celor imunizați, serul fiind recomandat persoanelor mai în vârstă.


CITEȘTE ȘI

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat în Uniunea Europeană.

abonare newsletter