Sănătate

Vaccinul AstraZeneca sau Pfizer și Moderna? Expert UBB: „Alegeți între un costum de schi sau un cojoc și niște izmene” VIDEO

Răzvan Cherecheș, expert și profesor în sănătate publică la UBB, a explicat ce trebuie să faci dacă vaccinurile împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech și Moderna nu sunt disponibile, dar vaccinul AstraZeneca, cel cu o eficacitate mai mică, este disponibil.

 

 


Multă lume se întreabă dacă ar trebui să aștepte ca vaccinurile Pfizer și Moderna să fie iar disponibile sau să se vaccineze împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca. Cel din urmă are o disponibilitate mai mare în România, în momentul de față, dar încredere populației în el este mai mică din cauza gradului mai scăzut de eficacitate.

 


Profesorul Universității Babeș Bolyai (UBB), Răzvan Cherecheș, a făcut o comparație între vaccinarea anti-COVID-19 cu un vaccin disponibil și îmbrăcatul pentru a ieși afară la -10 grade Celsius. El susține că clujenii ar trebui să se vaccineze, chiar dacă se vor imuniza în procent de 82,4% față de celelalte două vaccinuri, care au o eficacitate de 94-95%.


„Întrebare: oare ar trebui să aștept până vor fi disponibile vaccinurile Pfizer și Moderna sau să mă vaccinez acum cu vaccinul AstraZeneca? Răspunsul meu este: vaccinați-vă acum cu vaccinul AstraZeneca.  E ca și cum ar trebui să ieșiți afară la -10 grade și aveți de ales între un costum de schi sau un cojoc și niște izmene. Varianta cealaltă ar fi să ieșiți afară fără niciun fel de haine. Cel mai bine este să luați orice nivel de protecție care este disponibil în acest moment”, a explicat Răzvan Cherecheș într-un video postat pe pagina sa de Facebook.

Gradul de imunizare pe care vaccinul AstraZeneca îl oferă reprezintă o protecție suficientă împotriva COVID-19.


„Vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficacitate de 94-95%. Vaccinul AstraZeneca are o eficacitate după ambele doze de 82,4%, ceea ce constituie protecție suficientă. Dacă trebuie să ieșiți afară la -10 grade luați orice fel de haine sunt disponibile, deci în acest moment, vaccinați-vă cu vaccinul AstraZeneca, cel care este disponibil”, a adăugat expertul UBB.

Ultimele Stiri
abonare newsletter