Sănătate

Clujul va avea cea mai modernă Clinică de Psihiatrie pentru Copii din țară

Singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania va fi modernizată și extinsă de Consiliul Județean Cluj, prin fonduri europene. După finalizarea lucrărilor, clinica va fi cea mai modernă, de acest fel, din România.

 

 


CJ Cluj a încheiat contractul de proiectare, asistență tehnică și execuție a lucrărilor de extindere și modernizare a Ambulatoriului Clinicii de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

 


Durata lucrărilor se va extinde pe de maxim 28 de luni, din care primele patru luni vor fi destinate proiectării. În celelalte 24 de luni se vor realiza efectiv lucrările de modernizare.

„La finalizarea investiției prin care extindem și modernizăm singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania, aceasta va fi, fără îndoială, cea mai mare și mai modernă din țară. Va fi unică la nivel național din punct de vedere funcțional și al facilităților de care va dispune”, a anunțat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Proiectul este finanțat din fonduri europene.

Facilitățile viitoarei Clinici de Psihiatrie Pediatrică din Cluj

În viitoarea clădire vor fi asigurate circuite complet separate pe componentele de psihiatrie și adictologie.


Spațiul pe care îl vor avea medicii la dispoziție, destinat terapiei, va fi de trei ori mai mare decât cel din prezent. Institutul va dispune și de o curte interioară, amenajată la primul etaj. Totodată, și de alte spații în care se vor putea desfășura activități de kinetoterapie, sportive și artistice. Aceste activități sunt menite să contribuie la reechilibrarea emoțională a pacienților.

„Proiectul prevede, în principal, extinderea suprafeței clădirii existente cu peste 600 de mp, atât pe verticală cât și pe orizontală, respectiv prin adăugarea a încă două etaje. Noua construcție va avea un regim de înălțime de S+P+3E, suprafața construită desfășurată ajungând la nu mai puțin de 3.643 mp”, se arată într-un comunicat, transmis de CJ Cluj.


La parterul clădirii va exista compartimentul de spitalizare „de o zi”, cu 12 paturi, și zone de recreație. Totodată, la parter va fi creat spațiul ambulator pentru accesul cât mai facil al pacienților și aparținătorilor. „În această zonă vor fi acordate servicii medicale celor care nu necesită internare, fiind asigurată și asistența premergătoare sau cea posterioară internării.”

La etajul unu va funcționat un compartiment cu spitalizare permanentă, cu 30 de paturi, și va fi împărțit în nuclee de îngrijire, în funcție de vârstă. La etajul doi se va amenaja compartimentul de toxicomani, cu 10 paturi, iar la al treilea etaj se vor construi spații pentru învățământ: un amfiteatru, laboratoare pentru studenți, precum și o sală de școlarizare a copiilor internați, respectiv o bibliotecă media.

„Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca tratează întreaga patologie psihiatrică, inclusiv dependența de droguri și alte tipuri de adicții, pentru copiii și adolescenții sub 18 ani proveniți din întreaga Transilvanie, dar nu numai. Aceasta are și rolul de coordonare metodologică în formarea medicilor specialiști și primari din Ardeal, la nivel național existând doar trei asemenea centre”, se mai arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI:

La un secol de la construcție, un spital din Cluj intră în reparații capitale. FOTO

 

abonare newsletter