Sănătate

România, cel mai mic buget pentru Sănătate din UE. Statul nu investește în prevenție

România alocă 5,6% din PIB pentru sănătate, astfel că ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană. Bugetul a crescut în ultimii ani, însă cheltuielile s-au înmulțit.

 

 


România alocă 5,6% din PIB pentru Sănătate și ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană. Deși bugetul a crescut în ultimii ani, cheltuielile s-au înmulțit. În plus, statul nu investește și în prevenție, iar managerii spitalelor nu sunt pregătiți.

 


Sănătatea costă puțin în ochii guvernanților, având în vedere că România alocă cel mai mic buget pentru Sănătate din întreaga Uniune Europeană. În fiecare an, s-au alocat bani mai mulți, dar insuficienți. S-au construit spitale noi, însă investițiile importante se lasă așteptate. De asemenea, numeroși manageri nu știu să coordoneze resursele materiale și umane, a explicat un fost consilier al ministrului Sănătății.

România nu investește în sănătate

„Avem manageri care nu sunt suficienți pregătiți. Avem manageri care sunt la influența politicului. La Neamț au fost 8 manageri în ultimele 12 luni. Așa ceva este inacceptabil. Vedem cazuri peste cazuri de corupție mare, corupție mică la nivelurile cele mai înalte”, a declarat doctorul Marius Ungureanu, conform Antena 3.


Acesta consideră că strategia de sănătate ar trebui schimbată complet prin investiții în sistemul ambulator și în medicina de familie, astfel încât sp se ușureze povara spitalelor.

„Să vă dau un exemplu. De ce să internăm un pacient cu hipertensiv doar pentru monitorizarea tensiunii timp de șapte zile într-un spital care înseamnă niște costuri enorme când acest lucru ar putea fi făcut în ambulator?”, a precizat Ungureanu.


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter