Sănătate

Bătrânii vor avea nevoie de 2 doze de vaccin anti-Covid. România nu este pregătită pentru transportul vaccinurilor

Rafila, îngrijorat cu privire la vaccin: România va putea primi vaccinul, dar a uitat un lucru esențial

Bătrânii vor avea nevoie de 2 doze de vaccin anti-Covid. România nu este pregătită pentru transportul vaccinurilor

 

 


Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre vaccinul împotriva coronavirusului și despre ce implică transportul acestuia, care trebuie efectuat în condiții speciale.

 


Medicul este de părere că, un potențial vaccin, în momentul în care va fi autorizat, va trebui administrat, mai întâi, persoanelor cu risc.

„În primul rând, dacă se va reuși obținerea unui vaccin într-un timp scurt, pentru că deocamdată discutăm despre vaccinuri-candidat adică unele care nu au fost autorizate, trebuie administrat persoanelor din categoriile vulnerabile și personalului medical”, a spus el.


România nu este pregătită pentru a transporta vaccinurile

Rafila a atras atenția asupra modului de organizare, administrare și de transport al vaccinului:

„Dacă tot vrem să arătăm că suntem silitori în a furniza populației vaccinul, ar trebui de mâine să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile, să poată fi vaccinate.”


De asemenea, medicul a explicat procesul prin care ar trebui să fie transportat vaccinul, într-un mod corespunzător, fiind de părere că țara noastră nu este pregătită pentru un astfel de transport.

„Vaccinurile noi, revoluționare, care conțin ARN trebuie transportate congelate la minus 70-80 de grade și nu există nici o țară, inclusiv România, cu o capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipiente care conțin gheață carbonică și care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare, unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile.”


Bătrânii vor avea nevoie de câte două doze de vaccin

„Mai mult, aceste vaccinuri se vor administra în două doze, cel mai probabil, multora dintre persoanele beneficiare, pentru că mai ales persoanele vârstnice au nevoie de o stimulare imunitară mai consistentă și cred că lucrul acesta este extrem de important, să avem o strategie și o logistică organizată”, a explicat Rafila.

Acesta s-a declarat îngrijorat de modul în care România se pregătește pentru primirea vaccinului:

„Eu sunt foarte îngrijorat, văzând cum ne mișcăm în zona organizatorică, că va exista acest vaccin disponibil, Comisia Europeană și-a făcut treaba, România va putea primi vaccinul și organizarea pentru administrarea vaccinului nu știu dacă va fi gata. Cred că lucrul acesta trebuie de acum început, astfel încât în eventualitatea în care acest vaccin va fi disponibil să poată fi administrat într-un timp cât mai scurt unui număr mare de persoane”, a conchis el pentru Digi24.

CITEȘTE ȘI:

Trei sportive din Cluj au fost depistate pozitiv cu CORONAVIRUS

 

 

 

Patru elevi cu COVID-19, la Colegiul George Coșbuc. Activitate SUSPENDATĂ pentru 14 zile, în două clase
 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter