Sănătate

Concediile medicale pentru Covid-19 vor putea fi eliberate și de medicul de familie. Modificarea care ar putea pune punct haosului din ultimele 6 luni

Concediile medicale pentru Covid-19 vor putea fi acordate și de medicii de familie, însă doar pentru perioada dintre momentul confirmării infecției și momentul internării în spital.

Concediile medicale pentru Covid-19 vor putea fi eliberate și de medicul de familie. Modificarea care ar putea pune punct haosului din ultimele 6 luni Concediile medicale pentru Covid-19 vor putea fi eliberate și de medicul de familie. Modificarea care ar putea pune punct haosului din ultimele 6 luni

 

 


Medicii de familie vor putea elibera concedii medicale pentru Covid-19, dar numai din perioada dintre momentul confirmării infecției cu virusul și momentul internării în spital, în cazul în care internarea în spital întârzie câteva zile, de la momentul testului pozitiv.

 


Această modificare apare într-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, publicat în Monitorul Oficial. De asemenea, medicii de familie, mai pot acorda concediu medical pentru Covid în cazul în care pacientul este externat din spital, dar mai are nevoie de câteva zile de izolare la domiciliu, și numai cu scrisoare medicală de la medicul curant – medicul din spital. Pentru perioada spitalizării, concediul medical poate fi eliberat numai de medicul din spital.

Medicul de familie eliberează concediu medical pentru Covid

„Persoana asigurată confirmată cu o boală infectocontagioasă, pentru care s-a instituit măsura izolării la domiciliu sau la o locație declarată, la recomandarea medicului care a efectuat evaluarea acesteia fără internare, în scopul constatării și menținerii riscului de transmitere a unei boli infectocontagioase, beneficiază de concediu medical acordat de medicul de familie, pe întreaga perioadă înscrisă în documentul eliberat de Direcția de Sănătate Publică, care cuprinde informații referitoare la medicul care a evaluat cazul, unitatea sanitară în care acesta își desfășoară activitatea, precum și recomandarea cu privire la instituirea măsurii izolării, cu precizarea perioadei pentru care se dispune această măsură”, prevede Ordinul publicat în Monitorul Oficial.


Anterior acestui Ordin, legislația nu reglementa situația pacienților pozitivi care erau confirmați cu infecția și izolați la domiciliu și cine ar fi trebuit să le acorde concediu medical pentru acea perioadă.

„Concediul pentru Covid-19 poate fi dat de medicul specialist, de medicul infecșionist în acest caz, tot așa cum pacienții cu infarct primesc concediu de la medicul cardiolog, pacienții oncologici primesc concediu medical de la medicul oncolog, iar pacientul cu tuberculoză primește concediu de la medicul pneumolog. CNAS a decis că aceste concedii, cu durată lungă, sunt date de medicul specialist. Concediul pentru Covid a fost gândit la fel”, a declarat Raluca Zoițanu, medic de familie pentru Hotnews.ro


Modificarea pune punct haosului

Această modificare legislativă ar putea pune punct, măcar parțial, haosului din ultimele 6 luni în procedura de acordare a concediilor medicale pentru Covid, încă de la debutul epidemiei în țara noastră.

În ultimele 6 luni, mii de români care s-au infectat cu coronavirus au fost plimbați între autorități și instituții care nici măcar nu știau cu exactitate cine ar trebui să le elibereze concediul medical pentru Covid-19.


Concediul medical pentru Covid-19 este plătit 100%. Cel mai greu este, însă, să îl obții, chiar dacă ai fost testat pozitiv cu virusul.

În cele 6 luni de epidemie, procedura legală de acordare a concediilor medicale pacienților cu Covid-19 a suferit câteva modificări, însă lucrurile tot nu a funcționat. Medicii de familie speră că situația se va îmbunătăți odată cu ultima modificare legislativă.

CITEȘTE ȘI:

25 de elevi pozitivi de COVID-19 confirmați la Cluj!

 

 

Vaccinul nu ne salva de Covid-19, lupta cu virusul va continua. Ce spun medicii?

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter