Sănătate

Cum va ajuta extensia UMF Cluj la Baia Mare sistemul medical? Rector Anca Buzoianu: „Nevoia de asistenți medicali e uriașă”

UMF Cluj-Napoca s-a extins la Baia Mare, unde pregătește din acest an asistenți medicali, specialiști de care sistemul medical din România are mare nevoie.

Rectorul Anca Dana Buzoianu, la deschiderea amfiteatrului UMF Cluj, renovat, la Institutul Regional de Gastroenterologie, marți, 31 octombrie / Foto: monitorulcj.ro Rectorul Anca Dana Buzoianu, la deschiderea amfiteatrului UMF Cluj, renovat, la Institutul Regional de Gastroenterologie, marți, 31 octombrie / Foto: monitorulcj.ro

 

 


La începutul anului universitar, UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a inaugurat o extensie la Baia Mare, prin care universitatea clujeană vrea să formeze specialiști în asistență medicală. 

 


Acum, la o lună distanță, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul unviersității clujene, ne spune cum s-au desfășurat cursurile și care sunt beneficiile pe care le aduce această specialitate tinerilor:

„Să știți că am fost mirați să vedem ce entuziasm există și ce atmosferă. Tinerii din Baia Mare aveau nevoie de această extensie pentru că foarte mulți s-au orientat în această direcție. Este o profesiune extraordinară pentru tineri. Are doar patru ani durata de studiu, după care ai o meserie în mână cu care poți profesa oriunde în lumea asta, fiind și foarte mare nevoie pe piața muncii. Astfel încât, cursurile s-au desfășurat foarte bine, mai ales că autoritățile ne-au pus la dispoziție niște spații didactice asemănătoare. De înalt standard al dotărilor. Iar cadrele noastre didactice fac naveta bisăptămânal. Deocamdată lucrurile merg foarte bine. Sper să crească acest proiect și să mențină interesul crescut și poate în viitor să deschidem și fiziokinetoterapie sau tehnică dentară, care sunt de asemenea solicitate de tinerii din zonă. Să știți că avem studente și din Ucraina, care vin la Baia Mare și fac asistența medicală”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, Anca Dana Buzoianu, marți, 31 octombrie. 


CITEȘTE ȘI:
Anca Buzoianu, rector UMF Cluj, la deschiderea anului universitar: „O nouă generație de studenți își încredințează visurile în mâinile noastre”

 

De asemenea, rectorul UMF Cluj a evidențiat că acești tineri cu siguranță își vor găsi de muncă, mai ales că există o „nevoie uriașă” de asistenți medicali. Prin extensia de la Baia Mare, UMF formează specialiști care să rămână și să lucreze în spitalele de acolo. 


„Nevoia e uriașă de asistență medicală, poate la fel de mult sau chiar mai mult decât de doctori. Încercăm să-i ținem acolo, la Baia Mare, pentru că în Cluj avem o bază didactică plină. Nu mai putem aici să luăm mai mulți studenți deocamdată”, a mai spus Buzoianu.

Inițiative de acest fel pot să aibă un impact foarte bun asupra sistemului medical, având în vedere că cei mai mulți dintre tinerii specialiști se concentrează pe marile orașe și centre universitare din România, alte zone rămânând neacoperite.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Amfiteatrul emblematic al UMF Cluj de la Institutul de Gastroenterologie, renovat. „Aici se îmbină tradiția cu dinamismul și modernitatea școlii medicale clujene!” FOTO/VIDEO

Clujul, foarte aproape de realizarea primului transplant hepatic. Dr. Nadim Al Hajjar: „Este o necesitate care nu mai poate fi amânată”

abonare newsletter