Sănătate

Emil Boc, atac dur la adresa lui Rafila după ce a „desființat” Planul de Combatere a Cancerului: „Ne pierdem în detalii și oamenii mor”

Emil Boc critică decizia ministrului Alexandru Rafila de a modifica Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului, inițiat de colegul său de partid, medicul Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat de Cluj.

Emil Boc și Alexandru Rafila/ Foto 1: captură video - Emil Boc Facebook/Foto  2: captură video - pagina de Facebook Alexandru Rafila Emil Boc și Alexandru Rafila/ Foto 1: captură video - Emil Boc Facebook/Foto 2: captură video - pagina de Facebook Alexandru Rafila

 

 


Emil Boc, prezent la un post de radio local, a criticat dur decizia luată de ministrul Sănătății Alexandru Rafila, de a aduce modificări la Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, inițiat de medicul Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD de Cluj. 

 


„Am fost consternat să văd cum pot să moară oameni datorită orgoliilor. Nu pot să înțeleg cu doamne un ministru al Sănătății care are o lege aprobată de Parlamentul României, promulgată de președintele țării să spună «Nu mă interesează legea respectivă, vin eu cu o ordonanță de urgență și fac cum vreau eu». Oameni buni, suntem normali în țara aceasta? Este vorba de viață. Nu este vorba de a muta un copac dintr-un loc în altul. 

Aici este vorba de vieți care se sting în fiecare zi din cauza cancerului. Faptul că nu a fost făcut de tine acest Plan de Combatere a Cancerului ci făcut de un coleg de al său, domnul Achimaș, nu pot să înțeleg cum poți să ai asemenea orgoliu și să îl pui în detrimentul politicii publice majore de a salva vieți. Ok, vrei să îl îmbunătățești? Dă-i drumul și pe parcurs faci (…) Asta ține deja de o exacerbare inutilă și dăunătoare a orgoliului propriu, dar și de inconștiență. Ne pierdem în detalii și oamenii mor”, a declarat Emil Boc la un post de radio local.


Rafila: „Se lucrează la o nouă formă a planului de combatere a cancerului”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat la finalul lunii aprilie că se lucrează la o nouă formă a Planului naţional de combatere şi control al cancerului, dar că toate activităţile prevăzute în cadrul acestuia ar urma să fie finanţate abia de anul viitor, după aprobarea bugetului.

Într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Sănătăţii, el a menţionat însă că o parte dintre măsuri vor fi implementate şi în 2023, iar printre ele se numără: înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer; elaborarea planurilor naţionale de screening pentru cancer, folosind datele din studiile pilot pentru cancerul de col, cel de sân şi cel colorectal; elaborarea criteriilor de certificare a centrelor de diagnostic şi tratament al cancerului; metodologiile de monitorizare a performanţei şi calităţii serviciilor; elaborarea cadrului de dezvoltare a unei reţele naţionale de diagnostic şi tratament; revizuirea curriculum-ului de rezidenţiat pentru oncologie medicală, radioterapie şi chimie oncologică.


Rafila a subliniat importanţa criteriilor de certificare a centrelor de diagnostic şi tratament, astfel încât să existe „aceeaşi calitate” a serviciilor indiferent de locaţie. „Lucrul acesta trebuie monitorizat, pentru că o discrepanţă mare între calitatea serviciilor duce la evoluţii, din păcate, nefavorabile pentru anumiţi pacienţi”, a spus el.

Mai multe detalii în articolele următoare:


Deputatul Achimaș, despre intenția ministrului Sănătății de a modifica Planul Naţional de Combatere a Cancerului: „Situația e de râsu-plânsu”

și

De ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: „E o chestie de umefistan”

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Rafila a „desființat” Planul de Combatere a Cancerului inițiat de colegul lui, deputatul Achimaș. Ungureanu: „Moarte sigură pentru mii de bolnavi din România!”

De ce denigrează Alexandru Rafila echipa care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului: „E o chestie de umefistan”

abonare newsletter