Sănătate

Rafila a „desființat” Planul de Combatere a Cancerului inițiat de colegul lui, deputatul Achimaș. Ungureanu: „Moarte sigură pentru mii de bolnavi din România!”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu critică decizia ministrului Alexandru Rafila de a modifica Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului, inițiat de colegul său de partid, medicul Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat de Cluj.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu în stânga, ministrul Sănătății Alexandru Rafila în dreapta / Foto: captură video Facebook Deputatul USR Emanuel Ungureanu în stânga, ministrul Sănătății Alexandru Rafila în dreapta / Foto: captură video Facebook

 

 


Deputatul USR Emanuel Ungureanu critică dur decizia luată de ministrul Sănătății Alexandru Rafila, de a aduce modificări la Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, inițiat de medicul Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD de Cluj. 

Declarațiile lui Rafila vin la mai bine de cinci luni după aprobarea prin lege a acestui document strategic și cu două luni înainte de obligația legală care îi revine de a prezenta normele de aplicare a legii. 


Aceste modificări vor amâna mai mult implementarea măsurilor din Planul Național de Combatere a Cancerului, care a fost inițial aprobat în cursul anului trecut. Emanuel Ungureanu susține că acest plan „a fost sabotat” chiar de către ministrul Sănătății.

„INSUPORTABIL! Rafila a FĂCUT PRAF Planul Național de Combatere a Cancerului! Ieri, într-o conferință de presă halucinantă, Rafila a desființat Planul Național de Combatere a Cancerului inițiat de colegul lui, Patriciu Achimaș, un medic oncolog din Cluj-Napoca. Mizeria enormă a fost comisă de Rafila după ce acesta, alături președintele PSD Ciolacu, AU SEMNAT LEGEA de punere în aplicare a Planului Național de Combatere a Cancerului și s-au lăudat cu asta până la Bruxelles și în Africa! Vă aduceți aminte fotografiile de la Cotroceni? Iohannis s-a pozat cu Rafila, cu fostul ministru al Sănătății PNL Tătaru, cu o liotă de useliști, în frunte cu senatoarea Pauliuc, doamna care plângea cu lacrimi de crocodil că nu mai poate de grija pacienților cu cancer... (…) După nici 1 an, când ar fi trebuit să avem deja norme făcute de Ministerul Sănătății, nebunie curată, Rafila declară public că nu e bună Legea prin care se pune în aplicare Planul de combatere a cancerului și promite el că face un alt plan de combatere a cancerului pentru care are buget la... anul. 


Recapitulez, urlu de 6 luni de zile că Rafila a sabotat Planul Național de Combatere a Cancerului, bolnavii de cancer au fost plimbați pe la Palatul Victoria și Cotroceni cu promisiuni că vor fi ajutați de statul român și apoi, în mod absolut mizerabil, toate promisiunile și O LEGE VOTATĂ ÎN UNANIMITATE de Parlamentul României sunt aruncate la coș de un ministru al Sănătății cu cel mai viermănos caracter pe care l-am întâlnit în viața mea. Trebuie să știe toată România că Rafila, a fost premiat de Iohannis cu o medalie a statului român, acum câteva zile, DUPĂ ce Rafila a făcut praf Planul Național de Combatere a Cancerului (…)  RUȘINE! Am explicat astăzi în Parlament, uluit de ticăloșia incredibilă a fiului fostului șef al Securității din Arad, toată tărășenia, Ciolacu și alți lideri de la partidul anexă al PSD au ascultat, au pus capul în jos și AU TĂCUT! TACEREA lor înseamnă moarte sigură pentru mii de bolnavi cu cancer din România!”, susține Emanuel Ungureanu.

Rafila: Se lucrează la o nouă formă a planului de combatere a cancerului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat luni că se lucrează la o nouă formă a Planului naţional de combatere şi control al cancerului, dar că toate activităţile prevăzute în cadrul acestuia ar urma să fie finanţate abia de anul viitor, după aprobarea bugetului.


Într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Sănătăţii, el a menţionat însă că o parte dintre măsuri vor fi implementate şi în 2023, iar printre ele se numără: înfiinţarea Registrului Naţional de Cancer; elaborarea planurilor naţionale de screening pentru cancer, folosind datele din studiile pilot pentru cancerul de col, cel de sân şi cel colorectal; elaborarea criteriilor de certificare a centrelor de diagnostic şi tratament al cancerului; metodologiile de monitorizare a performanţei şi calităţii serviciilor; elaborarea cadrului de dezvoltare a unei reţele naţionale de diagnostic şi tratament; revizuirea curriculum-ului de rezidenţiat pentru oncologie medicală, radioterapie şi chimie oncologică.

Rafila a subliniat importanţa criteriilor de certificare a centrelor de diagnostic şi tratament, astfel încât să existe „aceeaşi calitate” a serviciilor indiferent de locaţie. „Lucrul acesta trebuie monitorizat, pentru că o discrepanţă mare între calitatea serviciilor duce la evoluţii, din păcate, nefavorabile pentru anumiţi pacienţi”, a spus el.


Ministrul Sănătății Alexandru Rafila / Foto: captură video - pagina de Facebook Alexandru Rafila

Ministrul a arătat că a fost înfiinţat un grup de experţi care în ultimele trei luni a analizat factorii de risc ai cancerului; a colectat toate datele existente relevante; a făcut analiza cheltuielilor şi costurilor cu prevenţia, diagnosticul şi tratamentul în oncologie; a analizat serviciile de diagnostic şi tratament şi a inventariat politicile naţionale în domeniu.

Grupul tehnic de lucru a analizat situaţia actualului plan naţional de combatere şi control al cancerului şi a constatat câteva lucruri: că sunt necesare modificări şi adaptări ale textului actual, punerea în acord a acestuia cu planul european de combatere a cancerului, reformularea într-un cadru logic care să întrunească criteriile unui instrument de planificare, completarea cu o analiză de situaţie a tuturor datelor existente în prezent, încât aceste norme, de care este nevoie şi despre care se discută, să poată fi elaborate în mod corect şi sustenabil”, a mai spus el.

Deputatul Achimaș, critic față de anunțul ministrului Sănătății

Și deputatul și profesorul clujean Patriciu Achimaș-Cadariu a criticat în termeni duri anunțul ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, privind modificarea Planului Naţional de Combatere şi Control a Cancerului.

„Situația e de  râsu'-plânsu'. De plâns, pentru că acest plan este al pacienților care sunt loviți prin neaplicarea planului de cancer. Mi se pare odios.  Am comparat bolnavii de cancer cu copiii abandonați în orfelinate în anii ’90. La fel ne abandonăm și bolnavii de cancer, de fapt nu s-a schimbat nimic din ‘90. Cred că am rămas cu aceeași mentalitate comunistă de a nu empatiza cu nimic ce e în jurul nostru. De râs, pentru că, după ce, tu, Ministerul Sănătății, ești cosemnatar al legii, mai aduci și niște oameni care au fost în grupul de lucru care a elaborat planul să-i convingi că nu au făcut bine ce au făcut. Hai să fim serioși! E ca o comedie de Kusturica, «Pisică albă, pisică neagră», într-o variantă pur românească, în care niște indivizi își contestă propria muncă, pe de-o parte, iar alții, total neaveniți, își dau cu părerea”, a declarat chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, cel care a inițiat și coordonat științific Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului. 

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică, IOCN / Foto: Patriciu Achimaș-Cadariu

Profesorul Achimaș consideră că nu există temei pentru modificarea Planului și respinge motivele invocate de Alexandru Rafila, inclusiv cel despre grupul tehnic de lucru care ar fi analizat planul:

Acest plan a fost construit pe structura Planului European de Combatere a Cancerului. Deci afirmația e un caraghioslâc. Altă chestiune hilară: Ni se spune că sunt prea puține cancere luate în discuție. Dar un plan serios de cancer se ocupă de maxim cinci localizări. Trebuie să faci ceva școală ca să știi lucrurile astea, altfel din nou ne întoarcem la practici dăunătoare, cum a fost reinventarea democrației originale în anii ’90, și am văzut la ce a condus, probabil urmează să reinventăm apa caldă și gaura la macaroană. În planul de cancer, avem cele cinci tumori solide - cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, pulmonar, cancerul de prostată. Și, pe lângă acestea, pentru că existau direcții în Panul european de cancer, există un capitol separat pentru patologia pediatrică - cancerele la copii și cancerele hematologice.  În obiectivele generale sunt prevăzute - dar pentru asta trebuie să știi și un pic de oncologie - soluționarea problemelor și a altor localizări decât a celor cinci. Direcțiile generale evident se apleacă către toată patologia oncologică, tumorile rare având din nou direcții europene separate”, a declarat prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat, medic primar, Ginecologie și Chirurgie Oncologică, IOCN.

Mai multe detalii în articolul următor:

Deputatul Achimaș, despre intenția ministrului Sănătății de a modifica Planul Naţional de Combatere a Cancerului: „Situația e de râsu-plânsu”

 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cancerul, o boală de sistem. Nadim Al Hajjar, chirurg: „Nimeni nu e scutit de dezvoltarea unui cancer de colon sau rect” Cum îl putem preveni?

Centrul Național de Competență în Domeniul Cancerului a fost lansat. Patriciu Achimaș-Cadariu: „Anii care urmează aduc în zona de risc generații foarte mari”

Ultimele Stiri
abonare newsletter