Sănătate

Ce se mai aude de Spitalul Regional Cluj? Construcția ar putea începe în acest an!

Construcția Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj ar putea începe în acest an. Proiectul construirii unui spital regional de urgenţă a fost lansat încă din 2004!

Proiect Spital Regional de Urgență Cluj/ captură foto: spitalregionalcluj.ro Proiect Spital Regional de Urgență Cluj/ captură foto: spitalregionalcluj.ro

 

Construcția Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj ar putea începe în acestan, în urma unei proceduri de licitație accelerate, potrivit unui anunț făcut de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la începutul lui noiembrie 2022.


Potrivit celor mai optimiste scenarii, construcția spitalului ar începe în 2023, cu o durată efectivă de execuție de patru ani de zile. În 2027, noul spital ar trebui să devină operațional.

În ceea ce privește Spitalul Regional, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, spune că „lucrurile sunt avansate”.


„Spitalul Regional din Florești a fost preluat la Ministerul Sănătății, noi suntem parteneri, ne ocupăm și noi și insistăm și facem tot ce ține de noi. Din ceea ce știu eu, și acolo sunt avansați cu proiectarea și execuția, în sensul că în luna martie se va termina proiectarea și vor da drumul la execuție. Dacă se întâmplă asta și vor da drumul atât de repede acolo, proiectul e rupt în două, partea de fundații și partea de construcții în roșu sunt prinse într-o licitație, iar celelalte lucrări, respectiv finisaje, dotări, sunt prinse în altă licitație. Acolo lucrurile sunt avansate. Dacă se va reuși semnarea contractului, licitația o face ministerul, nu o facem noi, dar dacă se va reuși semnarea contractului în acest an, atunci putem spune că și acela e un proiect care intră în linie dreaptă. Acolo banii sunt dați dintr-un împrumut, din ce știu eu, dintr-un împrumut BEI (Banca Europeană de Investiții – n.r) pe care România l-a făcut pentru cele patru spitale regionale. Noi ne vom implica, responsabilități vom mai avea în ceea ce privește spitalul: partea de infrastructură. Inclusiv implementarea proiectului se va face de către minister, vor face o unitate de implementare cu ceva personaje și de la noi din Consililiul Județean. Nu mă interesează în ce formulă, pe mine mă interesează să se întâmple. Dacă vor dori ceva unilateral, foarte bine, îi ajutăm ca parteneri, dacă vor dori specialiști și de la noi din Consiliu Județean le vom da și persoane. Orice doresc le vom da ca sprijin, doar să se întâmple”, a spus Tișe, marți, la un post de radio.

Termene peste termene

În august 2022, Rafila afirma că proiectul tehnic pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj ar trebui finalizat până în primăvara anului 2023.


Tot atunci, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a menţionat că s-a întâlnit cu reprezentanții firmelor care se ocupă de proiectarea spitalelor regionale de la Cluj și Iași și aceștia au promis că vor finaliza proiectele până în primăvara anului viitor.

„Celelalte două spitale, stadiul lor, se află în proces de proiectare, proiectarea a fost acordată unor companii cu care eu deja m-am întâlnit şi care au promis că până la începutul anului viitor, probabil în primăvară, aceste proiecte vor fi finalizate. La Craiova sperăm să putem să începem proiectarea, să finalizăm procedura de alegere a proiectantului în această toamnă, să nu existe decalaj mare între cele trei obiective de investiţii”, a afirmat Rafila în august 2022.


Spitalul Regional de Urgență Cluj gata în 2027?

Ministerul Sănătății a desemnat, anul trecut, câștigătorul licitației pentru contractul privind proiectarea Spitalului Regional din Florești. Valoarea contractului de proiectare este de 17 milioane de euro, iar termenul de finalizare a proiectului tehnic de execuţie (PT) este de 12 luni. Contractul de proiectare a fost câștigat de asocierea 3TI Progetti Italia-Ingegneria Integrata S.P.A., ATI Project, ADURO Impex.

Construcția trebuie finalizată până în anul 2027.


Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Sănătății promite un spital regional la Cluj: „Spitalul Județean este o rușine pentru acest oraș”

Spitalul Regional Cluj nu se mai construieşte din bani europeni? „După 8 ani, nici o cărămidă"

După 18 ani şi 20 miniştri. Spitalul Regional Cluj, gata în 2026?

abonare newsletter