Sănătate

Vaccinul anti-COVID adaptat la Omicron ajunge în România luna aceasta

La finalul lunii noiembrie vor ajunge în țară primele doze de vaccin anti-COVID-19 adaptat la tulpina Omicron.

Vaccinul anti-COVID adaptat la Omicron ajunge în România luna aceasta. FOTO: Pixabay Vaccinul anti-COVID adaptat la Omicron ajunge în România luna aceasta. FOTO: Pixabay

 

 


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că la finalul lunii vor sosi în ţară primele doze de vaccin anti-COVID-19 adaptat la variantele Omicron BA4 şi BA5 şi că se va vaccina cu doza a patra împotriva acestei boli.

 


„Pandemia de COVID-19 este o problemă la nivel global, dar manifestările din fiecare ţară sunt particulare. Noi avem între 200 şi 400 de cazuri pe zi, câteva decese. Au fost şi zile fără niciun deces. Este clar că, în acest moment, COVID-19 nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică în ţara noastră. Dar, ca orice viroză imprevizibilă din punct de vedere al evoluţiei, face să existe recomandarea vaccinării, mai ales că vine până la sfârşitul lunii vaccinul adaptat BA4, BA5, pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sau pentru persoanele cu diverse boli cronice”, a afirmat Rafila, duminică, la Romexpo, unde se desfăşoară examenul de Rezidenţiat.

Imunizare sezonieră anti-COVID

El a precizat că este pentru prima dată când se va utiliza "un vaccin adaptat" şi că nu este exclus ca imunizarea anti-COVID-19 să devină sezonieră.


CITEȘTE ȘI

Vaccinarea anti-COVID, posibilă doar dacă mai luăm doi „prieteni” cu noi la programare. LISTA medicilor de familie din Cluj care administrează serul

„Eu personal, de exemplu, o să mă vaccinez cu cea de-a patra doză. Mi se pare protectiv, aşa cum m-am vaccinat şi împotriva gripei. Nu este exclus ca în viitor să avem o vaccinare sezonieră şi pentru COVID-19, aşa cum este şi pentru gripă, fără ca acest lucru să aibă acelaşi impact sau vreo legătură cu situaţia dramatică care a existat în cursul anului 2021, când în al patrulea val pandemic am avut peste 26.000 de decese”, a adăugat Rafila.


Potrivit ministrului Sănătăţii, vaccinarea anti-COVID-19 se va face la medicii de familie şi în centrele de vaccinare deschise în multe spitale din România.

CITEȘTE ȘI:

Raed Arafat: „Eu o să mă vaccinez și pentru gripă și cu a patra doză de vaccin anticovid”

Ultimele Stiri
abonare newsletter