Sănătate

Vaccinarea anti-COVID, posibilă doar dacă mai luăm doi „prieteni” cu noi la programare. LISTA medicilor de familie din Cluj care administrează serul

Vaccinarea anti-COVID-19 a devenit mai complicată în „era post-pandemică”. Deși mai demult centrele de vaccinare erau asaltate de clujeni, acum ne putem vaccina doar dacă există suficienți doritori.

Vaccinarea anti-COVID se face la medicii de familie de la 1 iulie / Foto: Prefectura Cluj Vaccinarea anti-COVID se face la medicii de familie de la 1 iulie / Foto: Prefectura Cluj

 

 


La un timp după ce restricțiile anti-COVID au fost ridicate în România, centrele de vaccinare au început să se închidă încet, iar vaccinarea anti-COVID-19 a ajuns, într-un final, în slujba medicilor de familie.

 


La data de 1 iulie, toate centrele de vaccinare s-au închis oficial, iar de atunci pentru vaccinare românii trebuie să apeleze la medicii de familie, situație care poate să devină destul de complicată.

Distribuția vaccinurilor anti-COVID se face de două ori pe lună

Lista medicilor de familie care pot să vaccineze anti-COVID-19 este, de regulă, postată pe site-urile Direcțiilor de Sănătate Publică din țară.


Șeful DSP Cluj, Mihai Moisescu, contactat de monitorulcj.ro, a explicat cum se desfășoară vaccinarea anti-COVID-19 în prezent în Cluj. Distribuția vaccinurilor se face de două ori pe lună, astfel că clujenii se pot programa la vaccinare în două date pe lună:

„Pe site-ul DSP sunt afișați medicii de familie care de la 1 iulie pot să facă, în cadrul Programului Național de Vaccinare, vaccinarea anti-COVID. Dacă medicul tău de familie la care sunteți înscris nu face, vă puteți adresa unui alt medic de familie care vă preia. Distribuția de vaccin anti-COVID se face de două ori pe lună, tocmai în ideea de a putea să faci catagrafia celor doritori de vaccin și atunci se pot programa să vină să ridice vaccinul. Programul Național de Vaccinare stipulează foarte clar că se acceptă maxim 50% pierdere la dozele administrate de vaccin anti-COVID-19”, a declarat Moisescu pentru monitorulcj.ro.


Te poți vaccina anti-COVID doar dacă mai sunt și alți doritori

Ca să nu plătească din buzunar, medicii de familie trebuie să aibă măcar trei pacienți programați la vaccinare o dată. Un flacon conține șase doze de vaccin anti-COVID, iar noul program de vaccinare permite o pierdere de maxim 50%.

Dacă nu există cel puțin trei persoane care vor să se imunizeze, atunci vaccinarea nu este posibilă:


„Tocmai de asta, pentru că sunt flacoane de 6 doze, programul îți acceptă o pierdere de maxim 50%. În ideea de a promova vaccinarea. Deci se face asta ca să nu refuz dacă am trei oameni care vor să se vaccineze, să-i tot amân până când nu se poate. Și atunci se face. Dar acest lucru se face pe catagrafie, se programează cu catagrafia de sănătate publică, de două ori pe lună, își ridică vaccinul și pot administra vaccinul COVID-19”, a mai declarat Mihai Moisescu.

Certificatul de vaccinare, valabil până la finalul lui 2022

Certificatele de vaccinare sunt valabile până la finalul anului 2022. Inițial, certificatul verde cu doza booster era valabil doar până la data de 30 iunie 2022, dar autoritățile au prelungit măsura până pe 31 decembrie 2022.

Astfel, cei care nu s-au vaccinat cu doza booster mai au la dispoziție o lună și jumătate să o facă pentru a-și păstra valabilitatea.

Chiar dacă în prezent nu mai există restricții anti-COVID, dacă numărul cazurilor de COVID-19 va crește în această iarnă, iar autoritățile vor decide să introducă iar măsurile de acest fel, situația va fi complicată fiindcă procesul de vaccinare nu este tocmai optim în prezent.

LISTA medicilor de familie care vaccinează în Cluj

Cabinetele medicilor de familie care vaccinează anti-COVID-19 în Cluj-Napoca sunt următoarele:

Vezi LISTA tuturor medicilor de familie care vaccinează în județul Cluj împotriva COVID-19. 

CITEȘTE ȘI:

Măsuri în sezon gripal. Vaccinarea împotriva gripei se poate face în farmacii, într-un program pilot

31.140 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Cluj! Cine primește gratuit vaccinul împotriva gripei?

abonare newsletter