Sănătate

Se schimbă sistemul medical din temelii? Alin Tișe: „60% dintre pacienți nu sunt clujeni și doar Clujul dă bani pentru modernizarea spitalelor”

Clujul s-a săturat să investească în modernizarea spitatelor și dotarea secțiilor și să beneficieze românii din alte județe, lasă să se înțeleagă președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. El propune ca toți banii decontați de casele de asigurări să se întoarcă la Cluj, locul în care pacientul a beneficiat de servicii medicale.

Unitatea de Primiri Urgențe. Sursă foto Facebook Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca Unitatea de Primiri Urgențe. Sursă foto Facebook Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca

 

„Înainte de pandemie, banii alocați, în general erau bugete de aproximativ 20 de milioane de lei pe fiecare an pe partea de dotări cu aparatură și modernizarea sălilor. După intrarea în pandemie, sumele s-au triplat. De ce? Lumea și România a intrat într-o isterie lipsă de măști, combinezoane, halate, spitalele făceau ședințe și ne cereau bani, oamenii așteptau la intrare în spital, nu mai aveam paturi la ATI, a trebuit să investim să mărim spațiul de la ATI, să cumpărăm paturi pentru ATI, dotări. Sumele au crescut substanțial și evident, au grevat bugetele noastre locale. Dacă vă uitați pe o statistică a DSP, aproape 60% din beneficiarii serviciilor de sănătate publică sunt cetățeni români neclujeni. E o mare problemă. Noi investim bani din bugetele locale pentru spitale, dar majoritatea beneficiarilor sunt din alte județene, nu sunt clujeni. Pentru că sunt foarte mulți cetățeni care vin din alte județe avem probleme cu insuficiența spațiillor de la urgențe, din spitale, din saloane. Dacă ne-am raporta cu spitalele noastre strict la clujeni, sistemul de sănătate cu tot ce înseamnă clădiri, secții, dotări ar face față cu brio”, a spus Tișe la o emisiune radio.


El vine și cu o propunere, banii decontați de casele de asigurări să se întoarcă la Cluj, și nu la spitalul de unde este pacientul. Propunerea, însă, a fost respinsă la nivelul Bucureștiului, potrivit lui Tișe.

Când 60% vin din alte județe, suplimentar, e dreptul românilor să vină, practic presează sistemul medical, noi trebuie să venim suplimentar să investim, să facem față la acest flux suplimentar de oameni. Uitați-vă la Spitalul de Copii. Vin părinți din toată România. Evident, că nu putem face față să creștem numărul de săli de urgență, de săli de operații,  nu putem ține pasul cu creșterea numărului de bolnavi. Încă ceva, banii de modernizare vin doar de la județul Cluj deși serviciile medicale sunt prestate pentru oameni din alte județe. La Oradea au spital dotat, dar tot la Cluj vin. Avem presiuni suplimentare, numai județul Cluj contribuie la modernizarea spitalelor.


Am cerut o schimbare de paradigmă și am spus în felul următor. Banii decontați prin casa de asigurări să urmeze bolnavul. De exemplu, dacă sunteți un cetățean din Oradea și în anul acesta ați suferit o operație la Cluj, ar trebui decontatea pe care o face casa de asigurări să fie în integralitate la Cluj. Astăzi, doar o parte intră la Cluj, restul la Bihor merg. Deși, dumneavoastră acolo nu ați beneficiat de niciun serviciu medical. Cei din București nu acceptă pentru că banii ar merge doar în unele județe, la spitalele performante. Vor fi spitale care vor rămâne fără bani de la Casa de Asigurări și vor da faliment, iar acolo sunt oameni care lucrează, sunt interese, e o chestiune mult mai profundă, ei nu vor dori niciodată să urmeze ce propun eu. Clujenii finanțează serviciile medicale și pentru cei care vin din alte județe, în schimb, cei care vin din alte județe nu finanțează serviciile medicale din Cluj”, a încheiat Tișe.

Consiliul Județean Cluj asigură finanțarea, dotarea și modernizarea clădirilor la cinci spitale și anume: Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Danielo“ Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa. Salariile angajaților la aceste spitale este asigurată de Ministerul Sănătății.

CITEȘTE ȘI:

Investiție de 6 mil. euro în două spitale clujene pentru creșterea siguranței pacienților

Finanțare europeană de peste 35 mil. lei, pentru lupta cu COVID-19 în două spitale clujene

Cadre medicale din mai multe spitale clujene cer AJUTOR comunității. NU AU ECHIPAMENTE de bază pentru lupta cu coronavirus

Ultimele Stiri
abonare newsletter