Politică

Iohannis, pedepsit pentru discriminare! „Vânzarea” Ardealului către unguri, taxată de CNCD. Kelemen Hunor: „O decizie corectă!”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost sancţionat, miercuri, de Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu o amendă de 5.000 lei, pentru discriminare şi încălcare a dreptului la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională.

iohannis-pedepsit-pentru-discriminare-vanzarea-ardealului-catre-unguri-taxata-de-cncd-kelemen-hunor-o-decizie-corecta

Şeful statului a fost sancţionat pentru declaraţiile făcute în contextul adoptării tacite la Camera Deputaților a proiectului de lege referitor la autonomia Ţinutului Secuiesc. Potrivit CNCD, această afirmaţie reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenţă etnică/naţională, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

CITEȘTE ȘI:


Iohannis: „PSD vrea să dea Ardealul ungurilor!”

 

Pentru constatarea faptei au votat 6 membri, iar pentru amendă 5, arată CNCD. Totodată, CNCD a mai decis că declaraţiile publice ale preşedintelui şi Guvernului privind oferirea sprijinului doar pentru o anumită categorie de cetăţeni pentru reintrarea în România nu reprezintă discriminare, conform art. 2 alin. (1) şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).


Klaus Iohannis va contesta decizia CNCD: „Hotărârea este politică!”

Preşedintele României va contesta la instanţa competentă decizia CNCD, considerând că hotărârea este una politică, a anunţat ulterior Administraţia Prezidenţială.

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de hotărârea de astăzi (miercuri – n.r.) a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Având în vedere că decizia CNCD este una profund politică, preşedintele României va contesta aceasta hotărâre la instanţa competentă”, arată Administraţia Prezidenţială.


Kelemen Hunor: „Este o decizie corectă, importantă din punctul de vedere al mesajului”

Amenda dată preşedintelui este „importantă nu ca valoare, ci din punctul de vedere al mesajului”, pentru că declaraţiile sale au însemnat „o discriminare la adresa comunităţii etnice maghiare”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

CITEȘTE ȘI:


Kelemen Hunor, reacție dură după declarațiile lui Iohannis: „Un mesaj tipic PRM-ist!”


„Este o decizie corectă şi o decizie necesară. Sigur, nu valoarea în sine a amenzii este importantă, fiindcă nu este o valoare mare pentru un preşedinte 5.000 de lei. Important este mesajul deciziei, că a fost o discriminare la adresa comunităţii etnice, la demnitatea umană, şi acest mesaj este mult mai important decât amenda în sine. De aceea mă bucur că această decizie a fost luată într-o majoritate foarte mare”, a subliniat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR crede că preşedintele „datorează nişte scuze”, pentru că „a făcut nişte afirmaţii inacceptabile”. „În continuare, cred că preşedintele datorează nişte scuze fiindcă a făcut nişte afirmaţii inacceptabile şi din punct de vedere etic şi din punct de vedere politic. Aşteptăm în continuare scuzele preşedintelui Iohannis!”, a adăugat președintele UDMR.


CITEȘTE ȘI:

Un scandal artificial. Românii și maghiarii stau în casă, politicienii se bat pentru Ardeal


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter