Politică

CC respinge cererea lui Funar de obligare a candidaţilor să declare dacă au fost ofiţeri acoperiţi

Curtea Constituţională a respins, miercuri, cererea lui Gheorghe Funar de emitere a unei decizii prin care cei 14 candidaţi la Preşedinţie să fie obligaţi să dea o declaraţie pe proprie răspundere în care să arate dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire.

Decizia Curţii Constituţionale (CC) este definitivă, iar argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial.

În sesizarea înregistrată marţi la Curtea Constituţională, candidatul independent la Preşedinţie Gheorghe Funar a solicitat ca CC să adopte o decizie în acest sens şi, totodată, cele 14 declaraţii ale candidaţilor să fie confruntate cu informaţiile şi documentele solicitate şi primite de la instituţiile statului.


"Pentru aflarea adevărului, pentru respectarea Constituţiei şi a legilor, solicit CC să adopte o decizie prin care să-i oblige pe cei 14 candidaţi la funcţia de preşedinte al României să dea, până cel târziu în data de 25 octombrie, o declaraţie pe proprie răspundere în care să precizeze dacă sunt sau nu ofiţeri sub acoperire şi dacă au sau nu cetăţenia unui alt stat, al cărui stat, şi dacă au jurat credinţă statului respectiv. Cele 14 declaraţii trebuie confruntate cu informaţiile şi documentele solicitate şi primite de la instituţiile Statului Român. Cu ocazia acestei verificări s-ar putea ca să fie descoperiţi şi alţi agenţi acoperiţi. (...) Pe surse, am aflat că premierul Victor Viorel Ponta este ofiţer activ şi ca urmare îi este interzis, de Legea nr. 80/1995, să candideze la funcţia de preşedinte", a arătat Funar în documentul citat.

Acesta a menţionat că numai procedându-se astfel "se blochează alegerea ilegală în funcţia de preşedinte al României a unui candidat care este ofiţer al unui Serviciu Secret român sau străin şi care a jurat credinţă unui alt stat".


"Este, de asemenea, posibil ca unul dintre cei doi candidaţi maghiari să fie ales preşedinte al României. Dar candidaţii Kelemen Hunor şi Szilagyi Zsolt au solicitat şi obţinut cetăţenia Ungariei, au depus jurământul de credinţă faţă de această ţară şi poporul ungar care acţionează pentru dezmembrarea teritorială a României şi anexarea Ardealului, pentru refacerea Ungariei mari. Din declaraţiile celor doi vor afla toţi alegătorii români că aceştia sunt sau nu ofiţeri ai Serviciilor Secrete din Ungaria ori din alte state. Candidatul Zsolt Szilagyi a recunoscut public, zilele trecute, că are cetăţenia ungară şi a jurat credinţă Ungariei şi autorităţilor revizioniste de la Budapesta", a mai arătat Gheorghe Funar în sesizare.

În 17 octombrie, Gheorghe Funar a sesizat CC cerând să verifice legalitatea candidaturii lui Victor Ponta la prezidenţiale, după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce ar reprezenta "o ilegalitate constituţională" şi "o incompatibilitate" potrivit Constituţiei vechi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter