Politică

Algerile din PNL s-au dus pe apa sâmbetei. Cine-i vinovat?

A venit decizia oficială a conducerii centrale a PNL: alegerile pentru șefia organizației Cluj au fost anulate. Cine are de câștigat?

Reporter: Cine credeți că se face vinovat de anularea alegerilor pentru desemnarea președintelui pentru PNL Cluj?

Mihai Szeplekan: Sunt foarte dezamăgit că PNL Cluj a ajuns în această situație și sunt de părere că biroul municipal ar trebui să răspundă pentru acest eșec. Nu pot să-l condamn  doar pe Horea Uioreanu, deși el este cel care a dispus anularea conferinței pentru desemarea celor 120 de delegați care urmau să participe la algerile de sâmbătă. Numai că el s-a speriat când și-a dat seama că nu-l va susține nimeni și așa a decis că este mai bine, să nu mai avem alegeri. Într-o primă fază a vrut să impună o listă proprie de delegați și, când și-a dat seama că nu-i merge, a dispus anularea conferinței, invocând lispa cvorumului. Chiar dacă i s-a cerut, n-a vrut pur și simplu să accepte să mergem mai departe. Ar fi putut să reconvoace o ședință peste o oră sau peste două ore, pentru că statutul îi permitea lucrul acesta. Cu alte ocazii, de pildă când am avut alagerile la municipiu, s-a votat și cu 350 de membri. Acum erau prezenți în sală 530 de oameni, care au venit sâmbăta de acasă, de prin concedii, de pe la nunți, au venit să voteze, să-și aleagă delegații. Dacă lui Horea Uioreanu nu-i era frică, dacă ar fi luptat bărbătește până la capăt și nu ar fi avut o problemă să-și asume rezultatul votului, acum am fi avut altă situație. Dar, așa cum spuneam, nu cred că este singurul responsabil de ceea ce s-a întâmplat. Reprezentanții organizației municipale, Ioan Petran și Ioan Bâldea, sunt și mai vinovați decât Horea Uioreanu pentru că ei l-au indus în eroare. Ei știau care este părerea oamenilor din organizațiile pe care le conduc, știau care este realitatea, erau conștienți că nu vor putea atrage prea mulți susținători pentru că nimeni nu l-a vrut președinte pe Horea Uioreanu. Cu toate acestea, l-au făcut să creadă că poate să câștige. Au mizat probabil pe faptul că în final vor aranja cumva lucrurile și vor întoarce rezultatul în favoarea lor. Dar s-au înșelat, pentru că noi nu aveam cum să acceptăm astfel de jocuri, astfel că, în final, s-a ajuns în acest punct. Sunt ferm convins că, dacă am fi avut alegeri sâmbătă, eu aș fi câștigat președinția PNL Cluj cu 70-75% din voturi.


Reporter: Susțineți în continuare că membrii PNL v-ar vota pe dumneavoastră și nu pe președintele Consiliului Județean Horea Uioreanu?

Mihai Szeplekan: Da, sunt convins că aș fi câștigat alegerile, cu sau fără delegații de la municipiu. Eram pregătit să lupt până la capăt și am avut certitudinea că voi câștiga, de la bun început!  Sunt convins că aș fi primit votul colegilor mei, pentru că ei știu că pot să fac pentru ei mult mai mult decât ar putea să facă Horea Uioreanu. Am muncit enorm pentru PNL Cluj, iar colegii mei mă cunosc foarte bine. Le-am arătat că îmi pasă de ei și că pot fi acel lider de care un partid are nevoie. Sunt un om matur, chizbuit și devotat. Pe sprijinul meu se poate conta întotdeauna, iar colegii mei știu lucrul acesta. Pentru mine întotdeauna a primat interesul partidului, activitățile și problemele cu care s-au confruntat colegii mei. Horea Uioreanu este președintele Consiliului Județean de mai bine de un an, iar colegii mei nu prea au văzut vreaun ajutor din partea lui. Oricum, se presupune că această funcție nici nu i-ar oferi prea mult timp pentru problemele de partid. Chiar nu văd în ce fel l-ar putea ajuta funcția de președine de partid să schimbe lucrurile. El rămâne în continuare președintele Consiliului și va avea sarcini și obligații față de întreg județul, nu doar față de PNL. Iar dacă i-ar fi păsat mai mult sau i-ar fi plăcut să se implice, o putea face și până acum. Oamenii știu, însă, că de vreme ce nu li s-a acordat prea multă atenție până în prezent, acest lucru nu se va întâmpla pe viitor. Ei au fost căutați doar atunci când exista vreun interes. Aveau nevoie de o schimbare, de un om tânăr și energic care să le fie aproape, care să le înțeleagă problemele și care să-i sprijine la orice oră din zi și din noapte. Știu că m-ar fi votat pentru că și-au pus speranțe mari în mine.


Reporter: Se pare că avem un câștigător, chiar dacă alegerile s-au anulat. Marius Nicoară rămâne în fruntea partidului, iar unele voci spun că de fapt asta s-a urmărit de la bun început...

 Mihai Szeplekan:  Eu am avut speranțe mari de la această campanie. Am intrat în competiție cu încredere și cu decizia fermă de a aduce o schimbare benefică în partid. Am încercat să-mi conving colegii că sunt cea mai bună alternativă, în acest moment, pentru șefia partidului și știu că am reușit acest lucru. Am pus suflet în tot ceea ce am făcut și m-aș fi dus până la capăt fără să am vreo teamă. Mi-aș fi asumat cu certitudine rezultatul votului. Oamenii au contat pe mine, iar eu nu mi-aș fi permis niciodată să-i dezamăgesc, să fac vreo înțelegere în defavoarea lor. Este adevărat că-l prețuiesc foarte mult pe Marius Nicoară, însă, acesta, cu toată stima pe care i-o port, n-ar fi putut în nici un caz să mă determine să-mi retrag candidatura, sau doar să simluez ca vreau să devin președinte. Oricum, Marius Nicoară a anunțat de la bun început că nu mai vrea să candideze și nici nu cred că în acest moment îi convine foarte tare această situație. Cred că el avea alte planuri și, în plus, era conștient că PNL are nevoie de un suflu nou, de un om neutru, care să readucă unitatea de partid, care să înlăutre disputele și orgoliile. El a spus de la bun început că anularea alegerilor nu reprezintă o soluție constructivă. A cerut, ca și mine, ca alegerile să se țină, și-a dorit și el ca membrii PNL să-și aleagă delegații. Nu el a fost cel care a anulat alegerile. Horea Uioreanu le-a anulat pentru că i-a fost frică și, așa cum spuneam, vina aparține în cea mai mare parte biroului politic municipal.


 Reporter: Cum au reacționat membrii PNL după anularea alegerilor?

 Mihai Szeplekan: După ce a fost invalidată ședința municipală pentru desemnarea celor 120 de delegați, toată lumea se aștepta ca alegerile să fie anulate. Am înțeles că acum a venit decizia oficială a conducerii centrale și, într-adevăr, alegerile sunt anulate; nu mai este nimic de făcut în acest moment. Sigur, eu am sperat până în utlima clipă că vom avea un răspuns favorabil. Chiar am solicitat ca alegerile să nu se anuleze pentru că sunt ferm convins că aș fi câștigat președinția PNL, cu sau fără delegații de la municipiu. Dar, în acest moment, nu are sens să ne plângem și nici nu este loc de supărări. Trebuie să rămânem uniți, să luptăm în continuare pentru interesele partidului. Știu că Marius Nicoară este un om puternic, un lider cu experiență, care se va strădui să ne țină pe toți uniți. Este important să înțelegem că trebuie să fim o echipă. Ne așteaptă din nou alegeri electorale, europarlamentarele și apoi prezidențialele, trebuie să muncim enorm pentru a scoate rezultate foarte bune. Trebuie să-l ajutăm pe Crin Antonescu să câștige președinția țării și avem obligația să convingem electoratul clujean că suntem cei mai buni. Nu putem face toate astea dacă nu ne vom susține și nu ne vom ajuta reciproc. Colegii mei sunt conștienți că partidul n-are nici un viitor dacă fiecare luptă pe cont propriu. PNL are nevoie de unitate, deci mă aștept ca toată lumea să se comporte civiliazat, să arătăm că suntem oameni și că putem trece peste toate neînțelegerile.


Reporter: Ce v-ați propus să faceți pe viitor?

Mihai Szeplekan: Sunt conștient că acum avem nevoie de liniște și de stabilitate, însă nu voi renunța la intenția de câștiga președinția PNL Cluj.  Pentru mine acesta este un pas extrem de important și știu că am maturitatea necesară și experiență suficientă pentru a merge mai departe. Voi continua să-mi ajut colegii, voi lupta pentru interesele lor și ale partidului și cred că pe viitor le voi fi un bun lider. Desigur, nu spun că nu mă preocupă să candidez și pentru alte funcții, pe linie administrativă. Sunt deja la al doilea mandat de consilier județean și am acumulat ceva experiență, cunosc toate proiectele derulate în comunele și orașelor din Cluj, vreau să învăț în continuare din experiența colegilor mei și știu că pe viitor voi putea realiza foarte multe lucruri. Eu chiar cred în viitorul meu politic și chiar simt că politica are un rol major în societate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter