Politică

Sporurile bugetarilor pentru condiţiile de muncă, incluse în salariul de bază. Proiect controversat, adoptat tacit în Senat.

Sporurile pentru condiţiile de muncă în cazul bugetarilor ar putea fi incluse în salariul de bază, după ce proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat.

Sporurile bugetarilor pentru condiții de muncă, incluse în salariul de bază. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat/Foto: pexels.com Sporurile bugetarilor pentru condiții de muncă, incluse în salariul de bază. Proiectul a fost adoptat tacit de Senat/Foto: pexels.com

 

 


Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect de lege care prevede modificarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice în sensul ca sporurile pentru condiţiile de muncă să fie incluse în salariul de bază.

 


Potrivit proiectului, iniţiat de 27 de parlamentari PNL, „începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, acordat pentru luna anterioară, se introduce în salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii".

CITEȘTE ȘI: 
Cât câștigă primarul, un polițist local sau un paznic din Primăria Cluj-Napoca? Sporuri de până la 50% pentru bugetari.

Salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare prevăzute de prezenta lege se majorează în mod corespunzător.


Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, sporurile pentru condiţii de muncă reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice se abrogă, mai prevede actul normativ.

„Discriminarea” angajaților din sectorul public, invocată de inițiatorii proiectului

Conform expunerii de motive, aplicarea „deficitară” şi „neunitară” a Legii salarizării bugetarilor a generat „multiple discriminări în rândul angajaţilor din sectorul public, precum şi o reprezentare deficitară a politicii salariale în sectorul public”.


Iniţiatorii proiectului arată că, „deşi legiuitorul a prevăzut o ierarhizare a funcţiilor publice, în baza unor coeficienţi de ierarhizare şi în temeiul complexităţii muncii şi al pregătirii profesionale, modificările legislative succesive, operate de regulă prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, aparent nesemnificative, prin care au fost introduse unele sporuri salariale pentru condiţii de muncă, au introdus distorsiuni majore între valoarea salariului de bază, a soldei de funcţie/salariului de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare şi cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă".

CITEȘTE ȘI: 
Angajații statului: tot mai mulți și mai bine plătiți, dar din ce în ce mai puțin productivi!

„Astfel, sporurile reglementate în aceste condiţii variază de la 10 - 15% şi ajung la 100% şi chiar şi peste această valoare pentru anumite funcţii de execuţie şi pentru anumite familii ocupaţionale, generând o imagine distorsionată asupra veniturilor brute totale ale angajaţilor din sectorul public”, mai explică parlamentarii PNL.


Ei completează că, prin măsurile propuse, cuantumul niciunui salariu, soldă de funcţie sau salariu de funcţie şi indemnizaţie de încadrare nu va scădea şi nu se generează niciun impact bugetar asupra bugetului general consolidat, cheltuielile de personal nefiind afectate.

Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Creștere record a salariaților în sectorul bugetar. Plus 10.000 de angajați la stat

Ultimele Stiri
abonare newsletter