Politică

Klaus Iohannis, despre noile taxe adoptate de Guvern: „Măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri”

Klaus Iohannis a admis, miercuri, că noile măsuri fiscale adoptate de Guvern și promulgate de președinție, nu au fost bine primite de mediul de afaceri.

Klaus Iohannis, despre noile măsuri fiscale/Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com Klaus Iohannis, despre noile măsuri fiscale/Foto: Administrația Prezidențială a României Facebook.com

 

 


De la 1 noiembrie, scutirea de impozit pe venit pentru IT-işti se elimină, în timp ce angajaţii din construcţii, agricultură şi industrie alimentară nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM).

 


Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu ocazia celei de-a 31-a ediţii a Topului Naţional al Firmelor Private din România. Șeful statului a precizat că ţara noastră va înregistra şi în acest an o creştere economică susţinută, mult peste media UE, chiar dacă noile măsuri fiscale au stârnit controverse în mediul de afaceri românesc. 

„România va continua să înregistreze o creștere economică susținută, mult peste media Uniunii Europene în acest an. În plan financiar, după stagnarea inflației din luna august, trendul dezinflaționist continuă prin coborârea inflației sub 9% începând din luna septembrie.


În această privință, sunt conștient de preocupările mediului antreprenorial, mai ales că numeroși întreprinzători mici și mijlocii sunt îngrijorați de povara inflației. Știu, de asemenea, că măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri.

Am însă încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare, acolo unde acestea se impun, și va adopta măsuri care să mențină România competitivă în plan fiscal, pentru a atrage în continuare investiții productive, în beneficiul economiei noastre”, a declarat Klaus Iohannis


Legea noilor măsuri incluse în pachetul de modificări fiscale, pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Printre principalele măsuri fiscale, se regăsesc:
De la 1 noiembrie, angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară nu vor mai fi scutiţi de la plata contribuţiei la sănătate (CASS) şi a contribuţiei asigurătorie pentru muncă (CAM). În acest sens, Guvernul a aprobat marţi noile valori ale salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară, care se vor aplica începând cu luna noiembrie.


În sectorul construcţiilor salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol şi în industria alimentară de 3.436 de lei. Decizia a fost luată pentru ca salariile angajaţilor din aceste sectoare să nu scadă după reintroducerea contribuţiilor la sănătate.

Tot din noiembrie se vor reduce plăţile cash la companii şi persoane fizice. Astfel, plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană.

În ceea ce priveşte încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic este de 5.000 lei către/de la o persoană, iar sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Încasările şi plăţile cash între două persoane fizice se pot face în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Nerespectarea acestor plafoane se sancţionează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul.

De la 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare noi măsuri fiscale ce vizează creşterea TVA pentru anumite produse şi servicii, dar şi introducerea de noi taxe şi impozite pentru bănci şi companii.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Legea măsurilor fiscale, care prevede aplicarea de noi taxe și eliminarea unor facilități, promulgată de Klaus Iohannis

Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

abonare newsletter