Național

Se caută soluții pentru repatrierea celor aproximativ 800 de români din Israel. Iohannis: „Acest lucru va fi posibil în curând”.

În jur de 800-900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti. Potrivit președintelui Klaus Iohannis, se caută soluţii pentru aducerea acestora în ţară.

Klaus Iohannis, despre repatrierea românilor din Israel/Foto: Administrația Prezidențială a româniei Facebook.com Klaus Iohannis, despre repatrierea românilor din Israel/Foto: Administrația Prezidențială a româniei Facebook.com

 

 


Aproximativ 200 de palestinieni au fost uciși, iar peste 1.600 au fost răniți, în raidurile aeriene ale Armatei Israeliene asupra Fâșiei Gaza. De cealaltă parte, în Israel, bilanțul victimelor atacului Hamas a urcat la 100 de morți și peste 800 de răniți, potrivit datelor actualizate. 

 


În cadrul unei conferințe de presă, președintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială în Portugalia, a transmis un mesaj de susținere pentru statul Israel. 

CITEȘTE ȘI: 
Scene sângeroase în Israel. Cel puțin 22 de morți și sute de persoane rănite, în urma atacului lansat de palestinieni

De altfel, șeful statului a declarat că România caută soluții pentru repatrierea celor aproximativ 800 de cetățeni români, surprinși de atacul devastator al palestinienilor în Israel. 


În prezent, aeroportul din Tel Aviv este închis. 

„Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil cred în curând. Aeroportul din Tel Aviv este închis, dar se lucrează la asta”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.


Iohannis a subliniat că reprezentanţii ambasadelor şi consulatelor sunt la dispoziţia românilor pentru orice informaţie, consiliere sau asistenţă consulară.

„Este, din acest punct de vedere, o situaţie tristă şi sper că acest atac va fi terminat în curând”, a spus Iohannis.


Klaus Iohannis a condamnat ferm atacurile de sâmbătă asupra Israelului, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi.

„România este solidară cu Israel şi reiterează susţinerea pentru dreptul suveran al Israelului la autoapărare”, a mai declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Israelul şi Fâşia Gaza au intrat din nou în război sâmbătă, după ce aripa militară a mişcării islamiste palestiniene Hamas a lansat o ofensivă surpriză, lansând mii de rachete şi infiltrând luptători pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare şi pe calea aerului, relatează agenţiile internaţionale.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Stare de război în Israel, în urma unui atac cu mii de rachete din Gaza

abonare newsletter