Național

A doua cerere de plată a României pentru decontarea fondurilor prin PNRR va fi de 3,2 MILIARDE de euro

Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va avea o valoare totală de 3,2 miliarde euro.

Cerere de rambursare, trimisă de România către Comisia Europeană / Foto: depositphotos.com Cerere de rambursare, trimisă de România către Comisia Europeană / Foto: depositphotos.com

 

 


Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va avea o valoare totală de 3,2 miliarde euro şi este condiţionată de îndeplinirea a 51 de jaloane/ţinte aferente trimestrului I 2022 şi trimestrului II 2022, precizează, joi, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

„Următoarea cerere de plată pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va avea o valoare totală de 3,2 miliarde euro, din care 2,1 miliarde euro sprijin financiar nerambursabil şi 1,09 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut şi este condiţionată de îndeplinirea a 51 de jaloane/ţinte aferente trimestrului I 2022 şi trimestrului II 2022. România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranşe de prefinanţare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 şi în ianuarie 2022”, se arată în comunicatul MIPE.


Comisia Europeană a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată

Comisia Europeană a anunţat joi că a aprobat o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României, în valoare de 2,6 miliarde euro, din care 1,8 miliarde euro sub formă de granturi şi 0,8 miliarde euro sub formă de împrumuturi, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU.

Comisia a transmis Comitetului economic şi financiar (CEF) evaluarea sa preliminară pozitivă cu privire la îndeplinirea de către România a etapelor necesare pentru această plată, solicitându-i avizul şi urmează să ţină cont de avizul CEF, care va fi emis în termen de cel mult patru săptămâni.


În urma avizului CEF, Comisia va adopta decizia finală privind plata contribuţiei financiare, în conformitate cu procedura de examinare, prin intermediul unui comitet de comitologie.

„Comisia Europeană a reconfirmat astăzi eforturile României pentru a îndeplini cele 21 ţinte şi jaloane asumate prin PNRR pentru care am depus prima cerere de plată la sfârşitul lunii mai, exact cum ne-am propus. Mulţumim Comisiei pentru sprijinul constructiv şi consecvent pe care ni l-a acordat pentru a reuşi să ajungem la această evaluare pozitivă şi la aprobarea primei cereri de plată. Sunt 3 miliarde de euro care susţin obiective precise de reformă şi investiţii care vor moderniza comunităţile, vor eficientiza instituţiile şi vor revitaliza economia. Ritmul nostru de lucru, al ministerului pe care îl conduc împreună cu coordonatorii de reformă, cu Ministerul Finanţelor şi cu prim-ministrul României va rămâne la fel de intens în perioada următoare, pentru a ne încadra în calendarul propus atât în ceea ce priveşte ţintele şi jaloanele cu termen de finalizare 30 septembrie, cât şi depunerea celei de-a doua cereri de plată, în octombrie”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

CITEȘTE ȘI:

Cerere de rambursare de peste 230 mil. euro, trimisă de România către Comisia Europeană

Peste 80 milioane de euro prin PNRR pentru secţiile de terapie intensivă nou-născuţi

Ultimele Stiri
abonare newsletter