Napi Hírek

Korlátozások lépnek érvénybe Magyarországon a román állampolgárok számára. Románia a sárga zónába tartozik

Határkorlátozások lépnek érvénybe Magyarországon szerdától – közölte a román külügyminisztérium.

Vasárnapi tájékoztatásában a tárca rámutat, Magyarország vörös, sárga és zöld kategóriába sorolja az államokat az aktuális fertőzöttség mértéke szerint. A zöld zónából érkezők korlátozás nélkül beléphetnek Magyarország területére, a sárga zónából érkezőkre korlátozások vonatkoznak, a vörös zónából érkező nem magyar állampolgárok belépését pedig nem engedélyezik.

Romániát a sárga zónába sorolták a magyarországi hatóságok

Romániát a sárga zónába sorolták a magyar hatóságok, és ennek megfelelően a Romániából Magyarországra utazókat egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a határnál. Ha a koronavírus-fertőzés tüneteit észlelik náluk, a nem magyar állampolgárok nem léphetnek be az ország területére. Azokat, akiknél az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg fertőzés gyanúját, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy, ha arra lehetőség van, házi karanténba helyezik.


A karanténkötelezettség alól azok mentesülnek, akik a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel elvégzett két SARS-CoV-2-teszt eredményével igazolják, hogy nem fertőzöttek. Az eredményt tartalmazó okirat magyar vagy angol nyelvű kell hogy legyen.

Korlátozások az idénymunkásoknak, illetve az átutazóknak is

Az idénymunkások belépését engedélyezi Magyarország, de csak az erre a célra kijelölt határátkelőhelyeken, és csak abban az esetben, ha a munkáltató előzetesen elektronikus formában elküldi a határrendészetnek a nevüket és személyi adataikat tartalmazó értesítést.


Az országon való átutazást szintén engedélyezik a magyar hatóságok, de feltételekkel: legtöbb 24 órán belül el kell hagyni az országot, illetve igazolni kell az utazás célját, valamint azt, hogy a célországba történő belépés biztosított. A Magyarországon átutazóknak a hatóságok által megszabott és a rendőrség hivatalos honlapján közzétett útvonalat kell követniük. A honlapon a pihenőhelyeket is feltüntetik.

CITEȘTE varianta în limba română a materialului!

 

abonare newsletter