Napi Hírek

A városháza irodájából a motorkerékpár nyeregébe! Oláh Emese alpolgármester: „Az életérzés ami olyankor eltölt ha előveszem a motoromat nem hasonlítható össze semmivel!”

Az adrenalin szerelmese, a motorokért és a jogért rajong. Határozott, nyitott és lelkes. Ő Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármester asszonya, a hivatalon kívül.

Fiatal joghallgató lányként került Kolozsvárra a 2000-es évek elején, 2016-ban már Horváth Annát követte az alpolgármesteri székben.

„Egyetem után legfőbb célom az volt, ha lehetséges, akkor a jogi szakterületen helyezkedjem el. 2005-ben ez nem volt annyira könnyű, mint napjainkban, pályafutásom is úgy kezdődött, hogy megpályáztam egy jogtanácsosi állást Bukarestben, a Képviselőházban, így kerültem közelebb a politikához. Azelőtt is önkénteskedtem, de 2007-ben, amikor visszatértem Kolozsvárra, természetesen aktívan részt vettem az RMDSZ életében. 2012-ben önkormányzati képviselővé választottak, 2016-ban pedig alpogármestere lettem a kincses városnak. Szeretném azt hinni, hogy egyrészt a szakmai tudásom miatt, másrészt pedig azért, mert mindig is próbáltam az egyensúlyt megtartani. Szerintem már ismertek a kollegák, tudták mit bizonyítottam az évek során”, meséli Oláh Emese.


Rengeteget változott a város a Funar-korszak óta

Első tapasztalata a Gheorghe Funar által vezette Kolozsváron kicsit sem volt kellemes. Akkoriban botránynak számított a tömegközlekedésen elhangzott magyar szó, ma viszont már teljesen más irányba halad a város, állítja az alpolgármester asszony.

„Nagyot változott Kolozsvár, ki merem állítani, hogy pozitív irányba. Én 2000-ben kezdtem az egyetemet, akkor nagyon erősen érezhető volt a funari politika a városban. Be kell vallanom, az első tangenciám Kolozsvárral nagyon negativ visszahatású volt. Megszólítottak közszállítási eszközön, hogy miért beszélek magyarul. 18 évesen nagyon negatívan éltem meg, de elmondhatom azt, hogy most már szélcsend van, érezhető a multikulturalizmus, érezhető, hogy megbecsülik egymást az emberek, még akkor is ha ebben a pörgő életben sokszor elszaladunk egymás mellett, nem figyelünk egymásra. Mindannyian érezzük mennyire pezseg az élet Koloszváron, mennyire fejlődő városról beszélünk. Most az a feladatunk, hogy ezt a zsúfolt várost élhetőbbé tegyük mindannyiunk számára”, mondja Oláh Emese.


Bár léteznek előítéletek a nőkkel szemben – irónikus, sőt rosszindulatú megjegyzésekre gondolunk itt – Oláh Emese örömmel vallja: vele nem esett meg. Nyitott a kommunikációra, örömmel fogadja a kolozsvári lakosok kérdéseit, javaslatait.

„Valóban létezik egy bizonyos előítélet a nőkkel szemben, főleg azokkal, akik a közéletben tevékenykednek, nekem viszont személyes rossz tapasztalatom ilyen szempontból nem volt. Azért férfi kollegáim jobban odafigyelnek a hangnem megválasztásakor, a titulus alkalmazásakor, ez tény és való. Ha nem is az utcán, akkor akár egy étteremben, szórakozóhelyen megkeresnek különböző kérdésekkel az emberek. Szeretném azt hinni, hogy teljes a kommunikáció az alpolgármesteri kabinet és Kolozsvár lakosai között. Nemzetiségtől függetlenül, hiszen nagyon sok román nemzetiségű jön fogadóórára. Ettől függetlenül minden lehetőséget kihasználok arra, hogy tartsam a kapcsolatot a lakosokkal, legyen az telefonos megkeresés, fogadóórák, közösségi honlapok vagy a média adta lehetőségek, gondolok itt az interaktív műsorokra, ahova betelefonálhatnak a hallgatók”, biztosít Kolozsvár alpolgármestere.


Leteszi az elegáns félcipőt és nyeregbe ül

Ugyan számos kihívással jár az alpolgármesteri pozicíó, Oláh Emese mégis időt próbál szakítani nagy szerelmére: a motorozásra. Már gyerekkorában rajongott a motorokért, viszont egy pár évvel ezelőtt tett fogadalma késztette rá, hogy nyeregbe üljön.

„Próbálok eleget tenni egy nagyon régi fogadalmamnak, miszerint minden évben szeretnék kipróbálni valami újat. Szeretem az adrenalint, próbálok ebbe az irányba mozogni. Érdekesnek hangzik, de megnyugtat, az elmúlt években a repüléstől, a snowboardozáson át a motorozásig mindent kipróbáltam. Az örök szenvedély a motorozás marad, még akkor is ha most a téli hónapokban nem nyílt rá lehetőség. Már nagyon várom a tavaszt, hogy elő tudjam venni a kétkerekű járművemet! Öt éve motorozom, nehéz eldöntenem minek köszönhetően. Gyerekkoromban is nagyon szerettem a motorokat, a motor hangját, de valahogy ezt elfojtottam magamban. A fogadalom jegyében kipróbáltam, milyen az amikor én vezetem a motort és nem csak utasként ülök rajta. Az az életérzés ami olyankor eltölt ha előveszem a motoromat nem hasonlítható össze semmivel. Ez megmaradt, szabadidőmben próbálok erre is időt szentelni, habár be kell vallanom, egyre kevesebb jut már erre”, meséli Oláh Emese.


Aktív, céltudatos, lelkiismeretes, elkötelezett, megfelelelési szándék – öt tulajdonság amivel az alpolgármester leírná magát. Azt állítja: szeretne megfelelni, hogy minden kolozsvári azt érezze, nyitottan fordulhat hozzá. Szeret az emberekkel találkozni, már kiskorában is erről álmodozott.

„4-5 évesen közöltem a szüleimmel, hogy diplomata leszek. Nem igazán értették, honnan jön ez a szenvedély, kicsit másképp is alakult az életem, de erről álmodoztam. Úgy gondolom, az életpálya amit választottam magamnak minden szempontból tud pozitívumokat nyújtani, hiszen én ügyvédként tevékenykedtem mielőtt alpolgármester lettem volna. Valószínűleg ugyancsak a jogi szakmába fogok visszatérni majd, ez az ami engem meghatároz, illetve ez az amit nagyon szívesen csinálok, függetlenül attól, hogy jogtanácsosi vagy ügyvédi állásban. Nagyon szeretek az emberekkel találkozni és nagyon szeretem a jogot, a maga értelmezéseivel, rejtelmeivel!”, vallja Oláh Emese.


Bántják az alaptalan kritikák

Politikai példaképe ugyan sosem volt, Margaret Thatchert viszont etalonnak tekinti. Míg a Vaslady a maga korában úttörő volt, a 21. században már más alapokra kell fekteni a kommunikációt és az imázsépítést, állítja az alpolgármester. Szerinte bárki eldöntheti, hogy mi az életcélja, mivel szeretne foglalkozni, attól függetlenül, hogy családot szeretne alapítani vagy feláldoz valamit az életében a szakmai sikerek érdekében. Elárulta azt is, mi a gyengesége.

„Nagyon őszintén be kell vallanom, én nagyon érzékenyen reagálom le a kritikát. Ettől függetlenül, a civilizált, építő jelleggel fogalmazott kritikákat szeretettel várom, meghallgatom. Abban az esetben, ha a kritika pejoratív módon van megfogalmazva, vagy alaptalan, akkor bánt”, ismeri be Oláh Emese.

Citește AICI varianta în limba română a materialului.

Etichete: Kolozsvar olah emese
Ultimele Stiri
abonare newsletter