Externe

Vladimir Putin a autorizat o operațiune militară în Ucraina. Focuri de armă și explozii la Kiev și în mai multe orașe

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

Vladimir Putin a autorizat o operațiune militară în Ucraina. Focuri de armă și explozii la Kiev și în mai multe orașeSursa foto: Ahmer Khan/Twitter Vladimir Putin a autorizat o operațiune militară în Ucraina. Focuri de armă și explozii la Kiev și în mai multe orașeSursa foto: Ahmer Khan/Twitter

 

 


Președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineață, în jur de ora 5.30 (4.30 ora României-n.red), în care a declarat că „toate analizele arata că confruntarea Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”. El a anunțat o operațiune militară specială în Ucraina.

 


La scurt timp după declarația lui Putin, reporterii CNN, BBC și Reuters au raportat explozii în partea controlată de armata ucraineană din Donbas și în Harkov. Presa ucraineană relatează că au fost auzite explozii lângă Kiev din direcția aeroportului, aflat la est de capitală. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

De asemenea, deasupra părții ucrainene a Donbasului au fost raportate raiduri aeriene.


Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene „să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.


Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale. Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat „pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii”. El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să „de-nazifice” Ucraina. 

Secretarul general NATO condamnă atacul nesăbuit” al Rusiei

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat joi „atacul nesăbuit şi neprovocat” al Rusiei asupra Ucrainei, avertizând că acesta pune în pericol „nenumărate” vieţi.

„Condamn ferm atacul nesăbuit și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți ale civililor. Încă o dată, în ciuda avertismentelor noastre repetate și a eforturilor diplomatice neobosite, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unei țări suverane și independente.

Aceasta este o încălcare gravă a dreptului internațional și o amenințare gravă la adresa securității euro-atlantice. Fac un apel către Rusia să înceteze imediat acțiunile militare și să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Aliații NATO se vor întâlni pentru a discuta consecințele acțiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de poporul Ucrainei în acest moment groaznic. NATO va face tot ce este necesar pentru a proteja și a-și apăra toate țările membre”, se arată într-un comunicat al secretarului general al NATO.

Ucraina a închis spațiul aerian și a decretat legea marțială

Ucraina a anunţat joi închiderea spaţiului său aerian pentru aviaţia civilă după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat începerea unei operaţiuni militare împotriva acestei ţări, transmite AFP.

Ministerul Infrastructurii ucrainean a anunţat închiderea spaţiului aerian, invocând „un înalt risc pentru securitate” într-un comunicat postat pe site-ul său.

„Furnizarea de servicii de trafic aerian pentru utilizatorii civili ai spaţiului aerian al Ucrainei este suspendat. Vă vom anunţa în continuare despre schimbările în folosirea spaţiului aerian al Ucrainei”, a anunţat şi Întreprinderea de Stat pentru Servicii de Trafic Aerian al Ucrainei, pe site-ul său, potrivit Reuters.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării, după ce şeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat în zori începerea unei „operaţiuni militare” în Ucraina.

Zelenski a spus că Rusia a efectuat atacuri cu rachete asupra infrastructurii ţării şi a gărzilor de frontieră.

„Suntem puternici, suntem gata pentru orice, vom învinge”, a afirmat şeful statului ucrainean.

Cu o zi în urmă, miercuri, preşedintele ucrainean dăduse asigurări că, pentru moment, „nu există necesitatea unei mobilizări generale” în rândul populaţiei şi exclusese riscul unui război la scară mare cu Rusia, motiv pentru care respinsese apelurile de a impune legea marţială în provincia separatistă Donbas, din estul ţării, în ciuda recunoaşterii de către Moscova a autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk. 

 

CITEȘTE ȘI:

Președintele american Joe Biden, reacție la ultimele acțiuni ale Rusiei: „Rusia a decis să rupă o bucată din Ucraina”

O localitate din Botoșani, luată cu asalt de ucrainieni. Numărul locuitorilor crește de la o lună la alta

Ce impact are recunoașterea independenţei regiunilor separatiste din estul Ucrainei? „Istoria” Donețk și Luhansk

România susține sancțiunile aplicate Rusiei de UE. Ministrul Afacerilor Externe: „Rămânem uniţi împotriva agresiunii”

abonare newsletter