Externe

Președintele american Joe Biden, reacție la ultimele acțiuni ale Rusiei: „Rusia a decis să rupă o bucată din Ucraina”

Președintele Joe Biden a susținut, marți seara, un discurs în urma ultimelor evenimente care vizează Ucraina și Rusia. Biden consideră că acesta e începutul unei invazii rusești în Ucraina.

Joe Biden a anunțat și primele sancțiuni împotriva Rusiei. Joe Biden a anunțat și primele sancțiuni împotriva Rusiei.

 

 


Totodată, preşedintele american, Joe Biden, a anunţat și prima serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei, cu scopul de a izola Moscova de sistemul financiar occidental.

 


Principalele declarați ale președintele american Joe Biden, în seara aceasta, ca reacție la agresiunile Rusiei la adresa Ucrainei din ultimele zile:

  • Ieri Vladimir Putin a recunoscut independența a două state din estul Ucrainei. Mai simplu, Rusia a decis să rupă o bucată din Ucraina
  • Astăzi a anunțat că vrea mai mult decât aceste regiuni. Cred că vrea să cucerească cu forța cât mai mult teritoriu
  • E începutul unei invazii rusești în Ucraina. E o încălcare flagrantă a dreptului internațional
  • Impunem sancțiuni dure, mai dure decât în 2014, și suntem pregătiți să impunem și altele
  • I-am spus lui Putin față în față că vom impune sancțiuni. Sancționăm două bănci mari: VEB și banca militară. Interzicem accesul Rusiei la piețele financiare din Vest, SUA și Europa
  • Lucrăm cu Germania pentru ca gazoductul Nord Stream 2 să nu pornească
  • Vom continua să furnizăm arme defensive Ucrainei
  • Am autorizat astăzi noi mutări de trupe în statele baltice: Estonia, Letonia și Lituania
  • ​​Credem că Rusia e abia la începutul invaziei în Ucraina, chiar dacă sper să greșesc. Forțele Rusiei au rămas în Belarus ca să lovească în Nord, vasele rusești sunt amplasate pentru a lovi din Sud. Armata rusă a dus la graniță rezerve mari de sânge, de care are nevoie doar într-un război
  • Nici unul dintre noi nu se va lăsa păcălit. Nu există justificare pentru acțiunile Rusiei. Doar Rusia va suporta consecințele
  • Administrația mea va apăra cetățenii de efectele economice ale sancțiunilor
  • Ieri am înțeles clar că Vladimir Putin încearcă să rescrie istoria. Nimic nu a indicat că este interesat de dialog. A atacat direct dreptul Ucrainei de a exista
  • Rusia a amenințat explicit cu războiul. Nu există nici o îndoială că este agresorul
  • Încă avem timp să prevenim cel mai rău scenariu. Suntem deschiși la diplomație și judecăm Rusia după fapte, nu după vorbe
  • Orice face Rusia, suntem gata să răspundem cu unitate și claritate.

Recunoașterea independenţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk a stârnit reacții dure

Sancţiunile anunțate de Joe Biden vin la scurt timp după ce Rusia a recunoscut independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a autorizat trimiterea de trupe ruseşti în Donbas.


Tot luni, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat forțelor armate ruse să asigure „funcții de menținere a păcii” în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, a căror independență a recunoscut-o în aceeași zi.

„O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. A fost făcută din părți date de Lenin din Rusia. După, înainte și după Al Doilea Război Mondial Stalin a dat Ucrainei părți din România, Polonia și Ungaria. În 1954 Hrușciov a dăruit Crimeea Ucrainei. Așa a fost formată Ucraina modernă”, a declarat Vladimir Putin, luni, după semnarea celor două decrete de recunoaștere a independenței Donețk și Luhansk.


De asemenea, liderul rus a acuzat Ucraina că a furat gaz și a sugerat că Rusia a fost „jefuită” în 1991 când Uniunea Sovietică s-a dezintegrat.

Donețk și Luhansk, în afara controlului Kievului din 2014

​Republicile separatiste pro-ruse Donețk și Luhansk au ieșit de sub controlul Kievului din 2014. Conflictul dintre Ucraina și separatiști a început în urmă cu opt ani, când peninsula Crimeea a fost anexată de către Rusia.


Deși Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Donețk și Luhansk prin semnarea unor decrete, independența acestora nu este recunoscută și de comunitatea internațională.

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a afirmat că recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste de către Rusia poate fi considerată „o încălcare a dreptului internaţional şi o ameninţare la adresa suveranităţii Ucrainei, cu ignorarea tuturor angajamentelor internaţionale, inclusiv a acordurilor de la Minsk”.

CITEȘTE ȘI:

Ce impact are recunoașterea independenţei regiunilor separatiste din estul Ucrainei? „Istoria” Donețk și Luhansk

Ultimele Stiri
abonare newsletter