Externe

Malta plănuiește să le permită tinerilor să devină primari de la vârsta de 16 ani

Guvernul Maltei a creat un plan prin care să le permită tinerilor de 16 ani să poată ocupa posturi de primar.

Malta vrea să lase tinerii de 16 ani să devină primari / Foto: depositphotos.com Malta vrea să lase tinerii de 16 ani să devină primari / Foto: depositphotos.com

 

 


Un plan al guvernului Maltei prin care posturile de primar ar putea fi ocupate şi de tineri de 16 ani a atras mai mult ironii, relatează joi agenţia Reuters, scrie agerpres.ro. Proiectul în acest sens a fost anunţat miercuri de ministrul pentru administraţia locală, Owen Bonnici.

 


Legislaţia electorală din Malta în prezent le permite tinerilor, începând de la vârsta de 16 ani, să fie aleşi în consiliile locale. Însă, pentru a deveni primari, aceștia trebuie să aibă cel puţin 18 ani.

Malta are cea mai mică populaţie din statele Uniunii Europene și va fi prima care le va permite membrilor de consilii locale cu vârsta de 16 şi 17 ani să devină primari şi viceprimari, a declarat ministrul Bonnici presei. „Acest lucru reflectă încrederea noastră în tineret”, a subliniat el.


CITEȘTE ȘI:
Orașul în care un câine candidează la Primărie. Foștii primari erau mai preocupați cu aventurile extraconjugale și cocaina decât administrația locală

 

Malta are 68 de consilii locale, cel mai mare reprezentând circa 30.000 de oameni. Acestea au responsabilităţi mai ales în ce priveşte salubrizarea şi colectarea deşeurilor şi un rol limitat în menţinerea ordinii publice, planificare urbană şi întreţinerea drumurilor, potrivit sursei citate.


Un sondaj online lansat de Times of Malta imediat după anunţ a indicat că 97% dintre respondenţi sunt împotriva acestui plan, care a fost ironizat pe Facebook şi în comentariile de pe forumurile ziarelor. „Aşadar, un primar de 16 ani va putea oficia o căsătorie, dar va avea nevoie de acordul părinţilor pentru a se căsători la această vârstă”, a scris un comentator.

Legislaţia malteză prevede că o persoană se poate căsători înainte de 18 ani doar cu consimţământul părinţilor sau cu avizul unui tribunal. „Şedinţa consiliului a fost amânată pentru că primarul a trebuit să-şi aştepte mama să-l aducă la serviciu”, a scris un alt comentator, o referire la faptul că în Malta permisul de şofer se obţine doar de la 18 ani.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Din 100 de orașe din UE, Cluj-Napoca a fost ales în top 10! Va fi neutru climatic până în anul 2030

Clujul, fruntaș într-un nou clasament al orașelor sigure. Boc: „Vrem ca oamenii să se simtă siguri, atât cât poți să te simți pe acest Pământ”

Ultimele Stiri
abonare newsletter