Externe

Rusia a tras O SUTĂ de rachete marți asupra Ucrainei. Mai multe orașe, lăsate în beznă

Rusia a tras aproximativ 100 de rachete marți asupra Ucrainei, distrugând mai multe infrastructuri energetice esențiale. Rachetele au fost lansate dinspre Marea Caspică și Marea Neagră.

Rusia a tras o SUTĂ de rachete marți asupra Ucrainei, dinspre Marea Caspică și Marea Neagră / Foto: Twitter - Emine Dzheppar Rusia a tras o SUTĂ de rachete marți asupra Ucrainei, dinspre Marea Caspică și Marea Neagră / Foto: Twitter - Emine Dzheppar

 

 


Rusia a tras circa 100 de rachete asupra Ucrainei marţi, lovind mai multe infrastructuri energetice esenţiale în diferite regiuni, a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, informează AFP.

 


„Au fost trase circa o sute de rachete (...) dinspre Marea Caspică, regiunea (rusă) Rostov” şi de asemenea „din Marea Neagră”, a declarat Iuri Ignat în direct la televiziunea ucraineană, precizând că „în acest stadiu nu s-a înregistrat utilizarea de drone de atac”.

Primarul capitalei ucrainene Kiev, Vitali Kliciko, a înregistrat cel puţin trei rachete ruse care au lovit clădiri rezidenţiale. „În cartierul Pecersk, într-unul dintre imobilele lovite de o rachetă, echipele de salvare au găsit trupul unei persoane decedate”, a deplâns Kliciko pe Telegram. „Operaţiunile de salvare şi de căutare sunt în curs”, a adăugat primarul Kievului.


Mai multe orașe, lăsate în beznă

Loviturile armate au provocat de asemenea întreruperi de curent electric, lăsând orașele în beznă, au anunţat autorităţile locale şi regionale din Ucraina.

La Rivne (vest), primarul Oleksandr Tretiak a anunţat pe reţelele sociale „un atac asupra unui sit esenţial”, fără a da mai multe detalii. „Oraşul este în parte fără electricitate”, a deplâns el. Aceeaşi situaţie se înregistrează în oraşul Kremenciuk, în centrul Ucrainei, unde primăria a deplâns „un atac asupra unei infrastructuri critice de lângă (oraş)”.


Oraşul Hmelniţki, tot în centrul Ucrainei, a fost de asemenea lovit de „două atacuri”, a anunţat guvernatorul regional Serhii Hamalîi.

Importantele oraşe Liov (vest) şi Harkov (nord-est) au fost şi ele lovite marţi de atacuri ruse, au informat primarii lor, fără a anunţa victime omeneşti în acest stadiu, dar semnalând importante distrugeri de infrastructură electrică.


„Explozii se fac auzite la Lviv. Rămâneţi cu toţii la adăpost!”, a îndemnat pe Telegram primarul oraşului Liov, Andrei Sadovîi, care a precizat că „o parte a oraşului a rămas fără electricitate”. „Metroul a fost oprit”, a adăugat el.

„Atac cu rachete împotriva districtului Industrialnîi din Harkiv”, a anunţat la rândul său primarul Harkovului, cel de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, Igor Terehov.

Întreruperi intenţionate de curent electric au fost operate „în urma atacurilor ruse” în oraşul Sumî şi în regiunea cu acelaşi nume, care se învecinează cu Rusia, potrivit guvernatorului regional Dmitro Jiviţkii, pentru a proteja reţeaua.

Potrivit şefului-adjunct al Biroului preşedintelui ucrainean, Kirilo Timoşenko, situaţia reţelei electrice a Ucrainei este una „critică” după noile atacuri ruse asupra infrastructurilor energetice din mai multe regiuni ucrainene. Potrivit lui Timoşenko, situaţia din capitala Kiev, lovită de mai multe rachete, este „extrem de dificilă”. „Au fost impuse orare speciale pentru întreruperi de urgenţă (a curentului electric)”, a adăugat el.

Republica Moldova, afectată

Bombardamentele au afectat mai multe regiuni și din Republica Moldova, unde s-a produs o pană masivă de curent, iar linia care aduce energie electrică din România a fost deconectată. Află mai multe detalii din următorul articol:

Pană uriașă de curent în Republica Moldova, după un bombardament în Ucraina. Țara nu mai primește energie electrică din România

 

CITEȘTE ȘI:

Criza din energie, o problemă artificială? Daniel Buda denunță ipocrizia Vestului: „Autostrăzile sunt toate iluminate”

Propagandistul favorit al lui Putin cere bombardarea bazelor militare din România, împreună cu cele din Europa

abonare newsletter