Politică

Criza din energie, o problemă artificială? Daniel Buda denunță ipocrizia Vestului: „Autostrăzile sunt toate iluminate”

Criza energetică pare să reprezinte o problemă exagerată la nivel european, în condițiile în care autostrăzile din Vest sunt bine iluminate, consideră europarlamentarul clujean Daniel Buda.

în imagine: Autostrăzi iluminate în Belgia/ sursa foto: ziaruldebelgia.be în imagine: Autostrăzi iluminate în Belgia/ sursa foto: ziaruldebelgia.be

 

 


„Ipocrizia” europeană în criza energetică

 

Criza din energie, cu majorările aferente de prețuri, reprezintă o problemă mai mult sau mai puțin artificală, în contextul în care România și-a asigurat stocurile necesare de gaze.


În opinia europarlamentarului clujean Daniel Buda, liderul PNL Cluj, creșterile de prețuri cauzate de criza gazelor nu sunt justificate. 

Daniel Buda nu a ratat ocazia să lanseze câteva săgeți în direcția Olandei, stat care s-a opus constant intrării României în Schengen.


„Chiar dacă avem această criză a gazului rusesc, avem gaz din alte părți. Din datele publice, capacitățile de gaz sunt asigurate. 

În opinia mea nu se justifică să avem aceste creșteri de prețuri atât de mari.


Dacă e să mă refer la nivel european, nu la cel național: este aici și o ușoară ipocrizie în această abordare a consumului de curent.

Veneam zilele trecute din Olanda și s-a nimerit să vin la ceas de seară. Autostrăzile din Olanda și din Belgia sunt bine-merci, iluminate, de asemenea clădirile publice sau semi-publice, ori firmele ș.a.m.d.


Erau toate extrem de iluminate. Adică, nu poți cere populației să suporte până la urmă aceste prețuri și, pe altă parte, facem risipă. 

De aceea cred că nu suntem noi, consumatorii, responsabili de ceea ce înseamnă profiturile acestor societăți comerciale de energie electrică, astfel încât, în opinia mea, trebuie să fie o chestiune care să fie ținută sub control”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda în cadrul unei intervenții la un post local de radio. 

Potrivit europarlamentarului Daniel Buda, Coaliția de guvernare va lua măsurile necesare astfel încât facturile să poată fi plătite atât de consumatorii casnici, cât și de mediul economic. 

„E normal să avem lumini de Crăciun”

Potrivit lui Daniel Buda, clujenii nu ar trebui să-și facă probleme din cauza iluminatului specific Sărbătorilor de iarnă, situație în care iluminatul festiv este cât se poate de firesc.

„Am văzut o dezbatere, la nivel de Cluj, de exemplu, de ce avem în continuare lumini de Crăciun.

E normal să avem mai departe lumini de Crăciun, pentru că până la urmă nu ne punem viața pe pauză pentru că avem această criză, aș spune mai mult sau mai puțin artificială, în zona energiei electrice”, a declarat Daniel Buda. 

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca se va desfășura anul acesta între 18 noiembrie și 31 decembrie și nu va fi afectat de criza din domeniul energiei și de restricțiile anti-COVID-19 de la ediția din 2021.

Premierul Nicolae Ciucă a oferit asigurări că România dispune de suficiente rezerve de gaze. Acesta a arătat că autorităţile fac în continuare demersuri pentru a putea avea garanţia rezervelor necesare, astfel încât să se poată interveni şi în cele mai complicate condiţii meteorologice pe perioada sezonului rece.

CITEȘTE ȘI:

Europarlamentarul Daniel Buda: „Degeaba discutăm de unitatea UE, dacă România nu e în Schengen”

România și-a asigurat necesarul de gaze și energie pentru iarnă. Ciucă: „Suplimentăm ca să putem interveni și în cele mai complicate condiţii meteo”

Când începe Târgul de Crăciun, la Cluj? Peste 80 de căsuțe vor „împânzi” centrul orașului

Ultimele Stiri
abonare newsletter