Externe

Regina Elisabeta a fost cel mai longeviv monarh al Regatului Unit. A urcat pe tron în 1952

Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh al Regatului Unit. Regina a murit joi seara, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani.

Regina Elisabeta a fost cel mai longeviv monarh al Regatului Unit / Foto: depositphotos.com Regina Elisabeta a fost cel mai longeviv monarh al Regatului Unit / Foto: depositphotos.com

 

 


Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a murit joi seara, 8 septembrie 2022, la Castelul Balmoral din Scoția, la vârsta de 96 de ani.

 


Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat.

Reuters a prezentat câteva date importante din viaţa reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit.


Regina Elisabeta a devenit moștenitoare la 10 ani

Elisabeta s-a născut pe strada Bruton nr. 17, Londra, la 21 aprilie 1926, şi a fost botezată la 29 mai în acelaşi an, în capela privată de la Palatul Buckingham. Ea a devenit moştenitoare aparent atunci când unchiul ei, Eduard al VIII-lea, a abdicat la 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.

S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, la 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.


Când a urcat pe tron, Winston Churchill era prim-ministru

Ea a urcat pe tron la moartea tatălui său, la 6 februarie 1952. În momentul decesului tatălui ei, Elisabeta se afla în Kenya într-un turneu regal. A fost încoronată la 2 iunie 1953 la Westminster Abbey, fiind prima încoronare televizată. Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministrul britanic. 

Ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei sale, au fost 14 preşedinţi americani, şi i-a întâlnit pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson. La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, i-a petrecut pe tron, devenind cel mai longeviv monarh al ţării, într-o succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.


Elisabeta - regina a 15 regate: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine şi Tuvalu. Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină - cea de-a 70-a aniversare a ascensiunii sale - la 6 februarie 2022.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

BREAKING NEWS! Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani

Regina Elisabeta se află sub supraveghere medicală. Medicii se declară „îngrijorați” de starea sa de sănătate

Ultimele Stiri
abonare newsletter