Externe

Putin avertizează Occidentul privind consecinţele „catastrofale” ale sancţiunilor pentru piaţa energiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri în privinţa posibilelor consecinţe „catastrofale” ale sancţiunilor occidentale pentru piaţa mondială de energie, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat în privinţa posibilelor consecinţe „catastrofale” ale sancţiunilor occidentale. Sursa foto: Depositphotos.com Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat în privinţa posibilelor consecinţe „catastrofale” ale sancţiunilor occidentale. Sursa foto: Depositphotos.com

 

 


Vladimir Putin, care consideră sancţiunile impuse Rusiei drept o declaraţie de război economic, a spus că apelurile occidentale de a reduce dependenţa de energia rusă au făcut pieţele globale „febrile”, cu creşteri semnificative ale preţurilor petrolului şi gazelor.

 


„O utilizare mai pronunţată a politicii sancţiunilor poate antrena consecinţe încă şi mai grave, fără a exagera, poate chiar catastrofale, pentru piaţa mondială a energiei”, a spus liderul de la Kremlin la o întâlnire televizată cu oficiali ruşi.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Sancţiunile împotriva Rusiei provoacă multe pagube exact ţărilor care le impun”, a mai afirmat Putin, o frază pe care o repetă adesea, observând creşterea puternică a preţurilor la energie în ţările occidentale.


El şi-a exprimat satisfacţia că alte ţări producătoare de petrol rezistă cererilor occidentale de a creşte producţia de petrol pentru a compensa petrolul rus boicotat şi a împiedica o creştere a preţurilor.

Ofensiva lansată la sfârşitul lui februarie de Moscova în Ucraina a provocat o ploaie fără precedent de sancţiuni occidentale, între care un embargo asupra petrolului rusesc impus de Bruxelles şi Washington. Clienţii din Uniunea Europeană au spus că vor să renunţe la gazul rusesc, în timp ce liderii Grupului celor Şapte (G7) au declarat luna trecută că vor să exploreze „plafoane de preţ” pentru combustibilii fosili din Rusia, inclusiv petrolul. Invadarea Ucrainei de către Putin din 24 februarie şi impunerea de către Occident a celor mai severe sancţiuni din istoria modernă au subminat pieţele de energie şi mărfuri, încetinind creşterea economică globală. 


Moscova, în replică la sancţiunile occidentale, a redus în ultimele săptămâni livrările de gaze către europeni, mereu foarte dependenţi de hidrocarburile ruseşti în pofida recentelor lor eforturi pentru diversificarea furnizorilor. Energia este un domeniu în care Kremlinul încă deţine o poziţie dominantă, iar puterile europene, inclusiv Germania, se tem că ar putea fi pe cale să reducă livrările. 

Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a atins un minim istoric în luna iunie. La acest lucru se adaugă incertitudinea tot mai mare în Germania înainte de oprirea totală, începând de luni, a gazoductului Nord Stream 1, din cauza unor lucrări de mentenanţă.


În consecinţă, preţurile la energie au crescut spectaculos, alimentând o creştere rapidă a inflaţiei care riscă să afecteze pe termenul lung consumul.

Sursa foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Secretar de stat în MApN: „Strategic, Moscova vrea să revină la paradigma Războiului Rece”

Ultimele Stiri
abonare newsletter