Externe

Secretar de stat în MApN: „Strategic, Moscova vrea să revină la paradigma Războiului Rece”

Secretarul de stat pentru politica de apărare în MApN, Simona Cojocaru spune că, strategic, Moscova vrea să revină la paradigma Războiului Rece în chestiuni de securitate şi să oprească extinderea NATO.

Secretar de stat în MApN: „Strategic, Moscova vrea să revină la paradigma Războiului Rece” / Foto: depositphotos.com Secretar de stat în MApN: „Strategic, Moscova vrea să revină la paradigma Războiului Rece” / Foto: depositphotos.com

 

 


Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din MApN, Simona Cojocaru, a declarat vineri că, din punct de vedere strategic, Moscova intenţionează să revină la paradigma Războiului Rece în chestiuni de securitate şi să oprească extinderea NATO.

 


Ea a declarat că războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă „un şoc strategic” pentru stabilitatea regională, europeană şi euroatlantică, reprezentând totodată „cea mai mare criză de securitate în Europa” de la Al Doilea Război Mondial. 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

De asemenea, Cojocaru a subliniat că România susţine suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi condamnă puternic războiul „neprovocat şi nejustificat” al Federaţiei Ruse.


Precizările au fost făcute în cadrul celei de-a IV-a ediţii a „Atlantic - Black Sea Security Forum”, cu tema „What New European Security Architecture after Russia's war on Ukraine?”, eveniment organizat de Institutul Aspen România împreună cu "German Marshall Fund of the US" din Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale şi Ambasada Franţei în România.

„Din punct de vedere strategic, Moscova urmăreşte să revină la paradigma Războiului Rece în chestiuni de securitate şi să oprească extinderea NATO. (...) Putem vedea că la nivel operaţional, Rusia caută să creeze un coridor terestru între Donbas şi gura Dunării şi să ia toate regiunile majoritar pro-ruse din Ucraina. Istoria nu trebuia să se desfăşoare în acest fel, cel puţin cu 12 ani în urmă, când Rusia a fost definită ca partener strategic în anteriorul concept strategic al Alianţei. Rusia se concentrează azi asupra Ucrainei de est, fără să renunţe la planurile sale în ce priveşte sudul. Odesa rămâne în planurile ruseşti ca parte a unei etape ulterioare a acţiunilor militare pe termen lung. Din această perspectivă, cel mai periculos scenariu pentru Ucraina, România şi NATO ar viza crearea unui coridor terestru spre Odesa şi conexiunea cu Trasnistria”, a spus secretarul de stat.


Aceasta a menţionat că dacă Rusia va reuşi să îşi atingă obiectivele militare în partea estică a Ucrainei, „cel mai probabil, eforturile sale operaţionale” se vor concentra pe teritoriile ucrainene din nord-vestul Mării Negre. În acest sens, riscul instabilităţii regionale ar putea creşte „semnificativ”, reprezentând „o provocare majoră” pentru România.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Noul concept strategic al NATO: Rusia, considerată o „amenințare” și China o „provocare” pentru interesele Alianței

Uniunea Europeană vrea să interzică aurul rusesc în noul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei

Ultimele Stiri
abonare newsletter