Educație

UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a primit Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler în contextul luptei cu pandemia COVID-19. VIDEO

UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a primit Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler pentru implicarea în lupta cu pandemia de COVID-19.

 

 


Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca a fost decorată de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler, „în semn de recunoștință pentru calitatea procesului educațional și a excelenței academice, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19".

 


Președintele României i-a înmânat distincția lectorului prof. Dr. Anca Buzoianu în cadrul unei ceremonii restrânse la București. Decretul prin care s-a acordat dinstincția universității din Cluj-Napoca a fost publicat în Monitorul Oficial:

„În temeiul prevederilor art. 94 lit. a) și ale art. 100 din Constituția României, republicată, ale art. 4 alin. (3), ale art. 7 lit. A din Legea nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale Legii nr. 539/2003 privind Ordinul Meritul Sanitar și Medalia Meritul Sanitar, cu modificările ulterioare, cu ocazia Zilei Naționale a României, în semn de recunoștință pentru calitatea procesului educațional și a excelenței academice, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, Președintele României decretează:
Se conferă Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler:
– Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București;
– Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca;
– Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași;
– Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara;
– Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș;
– Universității de Medicină și Farmacie din Craiova”, se arată în decretul prezidenţial.


„Mă bucur enorm că eforturile noastre, ale conducerii, cadrelor didactice, studenţilor şi personalului administrativ, ale întregii comunități academice, sunt recunoscute şi apreciate la cel mai înalt nivel, că reprezentăm un model de implicare în societate prin rolul pe care ni l-am asumat pentru binele comunității în care ne desfășurăm activitatea. Această distincție ne onorează și ne motivează să continuăm să susținem performanța în medicina din România.“, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca.

Klaus Iohannis a transmis, în discursul său din cadrul ceremoniei de decorare, că de Ziua Națională se onorează meritele celor care își pun viața în slujba protejării cetățenilor români, a identității naționale, a valorilor și a instituțiilor fundamentale ale statului român.


„Indiferent dacă munca medicilor s-a derulat în țară sau peste granițe, este impresionant modul în care aceștia s-au pus în slujba luptei contra pandemiei, indiferent de frontul în care a fost nevoie de ei. Tot impresionant este și modul în care cei care urmează să intre în această nobilă meserie au înțeles să urmeze valorile profesiei și să devină voluntari în spital, pentru a suplimenta numărul de salvatori. Mobilizarea mediului universitar pentru a-și ajuta colegii din spitale stă sub semnul solidarității și este un model demn de urmat pentru noi toți.“, a transmis preşedintele României.

abonare newsletter