Educație

De ce nu primesc părinții indemnizații și zile libere de la stat dacă copiii lor fac școală online?

Ministrul Muncii a explicat de ce nu se dau bani de la stat și zile libere pentru toți părinții ai căror copii fac școală online: Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu.

De ce nu primesc părinții indemnizații și zile libere de la stat dacă copiii lor fac școală online? De ce nu primesc părinții indemnizații și zile libere de la stat dacă copiii lor fac școală online?

 

 


Mulți părinți semnalează faptul că deși școlile au decis ca elevii de până la 12 ani să învețe în sistem online sau hibrid, prevederile prin care se acordă zile libere și plata unei indemnizații nu se pot aplica decât dacă există cazuri de infectare în acea școală, iar decizia vine de la DSP după o anchetă epidemiologică.

 


„Pentru noul an școlar, se vor acorda, prin OUG nr. 147/2020, zile libere plătite unuia dintre părinți pentru supravegherea copilului/ copiilor atunci când, în baza unei anchete epidemiologice a Direcției de Sănătate Publică din județ, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență decide suspendarea prezenței fizice, cursurile urmând a se desfășura în format online”, spune Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Revenirea părinților la muncă e importantă

De ce nu pot primi toți părinții care stau acasă cu copiii ca să-i supravegheze și asiste în timpul orelor online?


„Revenirea copiilor la școală este importantă. La fel și a părinților la serviciu. Absența lor de la serviciu pe o durată lungă îi afectează în mod direct, în primul rând, pe dânșii pentru că vor avea de recuperat ulterior revenirii la muncă și, în al doilea rând, pe angajatori – oameni care au nevoie de ei pentru continuarea în bune condiții a activității societății sau instituției”, a explicat Violeta Alexandru pentru Edupedu.ro

Primăriile pot dezvolta servicii pentru supravegherea copiilor

Ministrul susține că autoritățile locale pot organiza programe de after-school:


„Mă bazez pe autoritățile publice locale să se implice mai mult, de exemplu, să își pună problema organizării, în depline condiții de siguranță, de servicii suport pentru supravegherea copiilor. Am făcut acest apel cu câteva luni în urmă, la finalul anteriorului an școlar și mi-am dorit ca, de atunci, autorităților locale să înceapă organizarea acestor servicii pentru cei care au nevoie să apeleze la ele.”

Zeci de părinți au semnalat faptul că școlile au decis să facă ore online cu elevii din învățământul primar, din lipsă de spații, deși acest lucru nu este prevăzut nici în scenariul vere și nici în cel galben, potrivit Ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății.


CITEȘTE ȘI:

Proprietarul centrelor de bătrâni în care s-au găsit 93 de cazuri de COVID-19 riscă 2 ani de închisoare

 

Părinții caută locuri pentru copii în școlile de la țară: Nu este atât de aglomerat ca în oraș

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter