Educație

Ioan-Aurel Pop: Ideea naţională ne-ar putea ajuta, dacă e corectă, curată şi frumoasă, să construim Europa

În minţile tinerilor de astăzi există o idee naţională speriată şi plăpândă, pentru că unii confundă ideea naţională cu naţionalismul, cu şovinismul, dar ideea naţională ne-ar putea ajuta, dacă e corectă, să construim Europa, a afirmat preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, în cadrul unui discurs ţinut la Cluj în faţa câtorva sute de studenţi.

Academicianul, care este şi rectorul al Universităţii Babeş-Bolyai, le-a vorbit tinerilor prezenţi luni seară în sala Auditorium Maximum despre Marea Unire de la 1918 şi a răspuns apoi unor întrebări din public, informează Agerpres.

"Eu cred că în minţile tinerilor de astăzi există o idee naţională speriată şi plăpândă, pentru că unii confundă ideea naţională cu naţionalismul şi confundă naţionalismul cu şovinismul şi confundă naţionalismul cu xenofobia. Ori asta este o imensă greşeală. Toate popoarele au dreptul să trăiască sub soare. Că nu pot trăi perfect şi că între vecini sunt probleme şi au fost mereu asta este altă poveste. Dar ideea naţională ne-ar putea ajuta, dacă e corectă, curată şi frumoasă, să construim Europa", a spus rectorul UBB.

Întrebat dacă românii de azi mai au un ideal naţional, preşedintele Academiei Române a răspuns că el, personal, nu vede o altă alternativă.

"Care ar fi alternativa? Vă rog să îmi demonstraţi că idealul internaţional al globalizării funcţionează. Arătaţi-mi că englezii s-au răzgândit şi renunţă la Brexit, spuneţi-mi că s-a desfiinţat Partidul Naţionalist din Olanda care nu a vrut să voteze Constituţia Europeană, arătaţi-mi că partidul lui Le Pen din Franţa nu mai există, că Polonia şi Ungaria s-au răzgândit şi că nu mai promovează anumite tipuri de legi care le îndepărtează de UE. Şi dacă îmi veţi demonstra că Uniunea Europeană e o realitate palpabilă pe care o putem vedea în timpul vieţii, atunci i-aş putea înţelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul naţional cu idealul internaţional, ca să nu zic internaţionalist", a spus Ioan-Aurel Pop.

Rectorul UBB consideră că pentru momentul prezent statele naţionale, aşa limitate cum sunt ele, cu democraţii variabile, sunt o soluţie bună şi funcţională, iar perspectiva imediată şi directă de înlocuire a lor cu o federaţie în care toţi să se simtă egali este destul de puţin conturată.

Istoricul clujean a mai afirmat că cei care susţin că naţiunile ar trebui desfiinţate pentru că în numele lor şi pentru ele s-au purtat altădată războaie fac o greşeală de logică.

"Războiul din Troia s-a purtat în numele dragostei dintre Elena din Troia şi Paris. A cerut cineva desfiinţarea iubirii pentru că în numele iubirii s-au purtat războaie? Dar câte războaie s-au purtat în numele libertăţii, câte războaie s-au purtat în numele credinţei, câte războaie s-au purtat în numele familiei, Războiul celor două Roze, familia de York se duşmănea cu familia de Lancaster. Câte războaie s-au purtat în numele democraţiei. Stalin, când omora oameni, îi omora în numele democraţiei. Deci dacă vrem să fie bine nu înseamnă că trebuie să distrugem familia, credinţa, biserica, democraţia, iubirea. Pentru că conflictele pot porni din orice. Noi trebuie să veghem la împlinirea păcii şi ea se face în acest moment în principal prin naţiuni, care după cum vedeţi fiecare îşi apără propriile interese", a mai spus preşedintele Academiei Române.

El a precizat că naţiunile, înţelese ca o coagulare a energiilor de grup, dacă îşi respectă unele altora libertăţile şi drepturile, nu sunt o piedică în construirea Europei.

Ioan-Aurel Pop a susţinut luni seară, la Cluj-Napoca, o conferinţă dedicată evenimentelor din 1918, intitulată "Marea Unire din sufletele românilor", organizată de Liga Studenţilor din Cluj şi Asociaţia Edictum Dei. La eveniment au mai participat mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, şi preşedintele Senatului UBB, Ioan Chirilă.

abonare newsletter