Educație

Rezultate foarte bune la semifinalele Olimpiadei CuGeT

Aproape 600 de tineri clujeni au participat sâmbătă la semifinalele Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, proiect în premieră inițiat de Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj și Vitrina Advertising, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean și Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

35 dintre aceștia s-au calificat pentru finala din luna aprilie, iar alți 17 vor participa în luna martie la o probă de baraj. Aflată la prima ediție, Olimpiada CuGeT aduce premii consistente în bani: câștigătorii vor primi câte 5.000 de lei (locul 1 pentru fiecare categorie de vârstă), 3.500 de lei (locul 2) și 2.000 de lei (locul 3). De asemenea, accederea în ultima etapă a olimpiadei aduce premii de 150 de lei pentru fiecare finalist. Fondul de premiere de 40.000 de lei este asigurat integral de AFA Cluj, cu sprijinul mediului privat.

„Entuziasmul tinerilor veniți să-și testeze nivelul cunoștințelor de cultură generală a fost copleșitor. Atenți la fiecare întrebare, verificând cu febrilitate răspunsurile corecte afișate la ieșire și sperând să se califice în finală, ne-au transmis că Olimpiada CuGeT este un proiect foarte bine-venit. Prin campanii precum Olimpiada CuGeT, AFA Cluj  urmărește să contribuie la dezvoltarea comunității locale și să le transmită viitorilor oameni de carieră că educația, cunoașterea și respectarea valorilor sunt esențiale”, a declarat Mihaela Rus, președintele Asociației Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj.


Animația a fost mare sâmbătă după-masă pe holurile Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB. Veniți singuri, cu colegii sau chiar cu susținători din afara competiției, semifinaliștii CuGeT, majoritatea elevi de liceu, și-au ocupat locurile în sălile încăpătoare ale facultății unde unii vor să se reîntoarcă în postura de studenți. Împărțiți în trei grupe de vârstă (clasele IX-X, clasele XI-XII și tineri de 18-25 de ani), au avut de răspuns la întrebări precum: „Care sunt planetele vecine Pământului?”, „Care este cel mai vechi teatru din oraș?”, „Ce este un cataif?”, „Cine a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul?”, „Cine este considerat părintele Jocurilor Olimpice moderne?”, „Care este cel mai vechi cinematografi din Cluj-Napoca” sau „Câți sateliți naturali are Marte?”.

6 elevi din clasele IX-X și 2 tineri de 18-25 de ani au răspuns corect la toate cele 25 de întrebări ale chestionarului. S-au calificat direct în finală 11 elevi din clasele IX-X, 11 elevi din clasele XI-XII și 13 tineri de 18-25 de ani. Alți 17 participanți cu rezultate bune vor merge la o probă suplimentară de baraj, organizată în luna martie. Din cele 22 de licee din oraș înscrise în competiție, vor avea reprezentanți în finală Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Colegiul Național „George Coșbuc”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai”, Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”și Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Cei mai mulți finaliști sau care se pregătesc de baraj vin de la „Avram Iancu” (10 elevi), „Emil Racoviță” (7 elevi), „Gheorghe Șincai” (6 elevi).


La grupa de vârstă 18-25 de ani, 6 din cei 17 finaliști ori participanți la baraj sunt angajați, iar ceilalți 11 sunt studenți: 6 la Universitatea „Babeș-Bolyai”, 4 la Universitatea de Medicină și Farmacie și unul la Universitatea Tehnică.

Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni se află la prima ediție.

Ultimele Stiri
abonare newsletter