Educație

Cluj: Şcolile cu rezultate slabe la simulare, la control

Inspectorii şcolari vor face controale în aproximativ 60 de unităţi de învăţământ din Cluj, acolo unde mediile la simularea pentru Evaluarea Naţională au fost sub 5.

Rezultatele la simularea pentru Evaluarea Naţională au fost afişate, iar ele arată că nivelul de pregătire al elevului este unul scăzut. La nivel naţional, mai bine de jumătate dintre elevi nu au obţinut note de trecere.

La nivelul judeţului Cluj, aproximativ 60 de unităţi de învăţământ au obţinut media generală pe şcoală sub 5, motiv pentru care în viitorul apropiat vor fi supuse unor ample controale pentru a se depista de ce au fost obţinute rezultate aşa de slabe.


Procentajul de promovabilitate la nivelul judeţului Cluj a fost de 59,18%, ceea ce ne clasează printre primele judeţe din ţară cu cele mai bune rezultate obţinute la simularea pentru Evaluarea Naţională.

Speranţe mari pentru la vară

Inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, se declară mulţumit de rezultatele care au fost obţinute la simulare şi spune că sunt asemănătoare cu cele de la simularea de anul trecut. El consideră că în vară, rata de promovabilitate la nivelul judeţului Cluj, o să fie de 85-90%.


“Rezultatele sunt mulţumitoare cu un procentaj de 59,18%. Anul trecut, Clujul a avut o promovabilitate de 88,14% în momentul examenului şi noi credem că vom ajunge tot acolo, undeva la 85-90%, ceea ce ar fi un rezultat rezonabil”, a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şef al ISJ Cluj.

Scopul simulărilor a fost de a se afla care este nivelul de pregătire al elevului. “Nu ne interesează foarte tare notele. Scopul simulării era de a se afla nivelul de pregătire al elevului de către părinţi şi de către şcoală. Lucrările vor ajunge la fiecare copil, părinte şi profesor. Părinţii vor avea ocazia să vadă lucrările corectate, nivelul de pregătire al copilului lui în acest moment şi să tragem un semnal de alarmă acolo unde este cazul”, a mai adăugat Valentin Cuibus.


Controale la şcolile cu rezultate slabe

În viitorul apropiat, inspectorii şcolari vor fi prezenţi în unităţile de învăţământ în care au fost obţinute rezultate slabe, mai exact acolo unde media pe şcoală a fost sub 5.

“Toate şcolile care au sub cinci vor fi controlate de către inspectorii de specialitate şi de metodişti pe specialitate, pe română şi pe matematică, pentru a vedea ce se întâmplă şi de ce rezultatele de acolo sunt slabe. În aproximativ 60 de unităţi de învăţământ vor fi făcute controale”, a mai precizat inspectorul şef al ISJ Cluj.


La nivelul judeţului Cluj, cele mai bune rezultate la simularea pentru Evaluarea Naţională au fost obţinute de către elevii de la Liceul Naţional “Emil Racoviţă, cu o medie de 9,09, urmaţi de Şcoala “Elf”, cu o medie de 8,29. Locul III este ocupat de elevii de la Colegiul “Andrei Mureşanu” din Dej cu o medie de 8,13.

La celălalt capăt al clasamentului, şi anume cu cele mai slabe rezultate, sunt elevii de la Colegiul Tehnic “dr. Ioan Raţiu” din Turda, cei din comuna Ciurila şi din Cojocna. Mediile obţinute pe şcoale au fost sub nota 3.


5 elevi eminenţi

Cinci elevi clujeni au reuşit performanţa de a obţine 10 pe linie la probele pe care le-au susţinut la simulare. În total, nota 10 la matematică a fost obţinută de 64 de elevi, la română de 35, iar la limba germană şi maghiară de cinci elevi.

Simularea a fost susţinută la Cluj de un număr de aproximativ 5.000 de elevi.

 

abonare newsletter