Educație

UBB Cluj lansează un program postuniversitar inovativ în domeniul tehnologiilor cuantice din România

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează, începând din toamna acestui an, un program postuniversitar inovativ de Quantum Computing and Communication.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/ Foto: monitorulcj.ro Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/ Foto: monitorulcj.ro

 

 


Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează, începând din toamna acestui an, un program postuniversitar inovativ de Quantum Computing and Communication, un pas important în consolidarea poziției sale de centru de excelență în domeniul tehnologiilor cuantice din țară. Prin acest program, UBB va pregăti viitorii specialiști în tehnologii cuantice din România, oferind absolvenților o oportunitate unică de a se alătura unei comunități academice de elită.

Acest nou program nu este unul întâmplător, UBB fiind și coordonatorul echipei care realizează Strategia națională pentru comunicațiile cuantice în România, strategie care urmează să fie finalizată în toamna acestui an. Totodată, UBB este partener în proiectul RONAQCI, proiect care propune dezvoltarea, la nivel național, a unei infrastructuri de comunicații cuantice cu o lungime de peste 1.500 km. Recent, UBB a inaugurat un centru de educație și cercetare în tehnologii cuantice, UBB Quantum HUB, care ȋşi va desfăşura activitatea în colaborare cu centrul similar din cadrul  Universităţii Politehnica din Bucureşti.


Prin aceste inițiative, UBB urmărește să fie unul dintre liderii în domeniul tehnologiilor cuantice și se angajează  să accelereze dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cuantice revoluționare. Acest angajament vine și în contextul în care European Institute of Innovation and Technology (EIT) și-a stabilit biroul național pentru EIT Digital la UBB.

Programul postuniversitar de Quantum Computing and Communication oferit de UBB va furniza studenților cunoștințe și abilități solide în acest domeniu în plină expansiune. Cursurile vor acoperi aspecte esențiale ale calculului cuantic, precum și teoria și aplicațiile sale practice. Studenții vor avea oportunitatea de a lucra în laboratoarele de ultimă generație și de a colabora cu specialiști în quantum computing, dobândind astfel o experiență unică.


„Suntem încântați să lansăm acest program postuniversitar de Quantum Computing, care oferă absolvenților șansa de a deveni pionieri într-un domeniu cu un potențial enorm”, afirmă decanul Facultății de Matematică și Informatică, prof. univ. dr. Anca Andreica.

 „Prin acest program, ne propunem să formăm specialiști de înaltă calitate, capabili să abordeze provocările și să valorifice oportunitățile oferite de calculul cuantic. Împreună cu UBB Quantum HUB și cu implicarea noastră în Strategia națională pentru comunicații cuantice, vom juca un rol crucial în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor cuantice în țara noastră, integrând acest demers și cu noile dezvoltări în inteligența artificială prin Institutul UBB de Inteligență Artificială, Realitate Virtuală și Robotică”, a declarat rectorul UBB Cluj, prof. univ. dr. Daniel David.


Mai multe detalii despre acest program se pot afla AICI.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UBB Cluj pune la dispoziție locuri de cazare în căminele din Hașdeu pentru candidații la admitere

UBB urcă 200 de poziții în cel mai utilizat clasament al universităților. Rămâne prima universitate a țării

Admitere UBB. Câte locuri scoate la concurs cea mai mare universitate din țară? Programe noi de studiu la licență, master și doctorat european

abonare newsletter