Educație

Anul școlar s-ar putea prelungi dacă greva continuă! Ministrul Educației: „Calendarul Bacalaureatului rămâne același”

Ministrul Educației nu exclude prelungirea anului școlar dacă greva profesorilor nu se va termina în curând. Calendarul examenului de Bacalaureat nu a fost încă afectat de proteste.

Ligia Deca, ministrul Educației / Foto: Facebook - Ligia Deca Ligia Deca, ministrul Educației / Foto: Facebook - Ligia Deca

 

 


Niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată şi niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională, fie examenul de Bacalaureat, a anunţat luni ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

 


Dacă greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.

„În acest moment nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene anunţat. Singurul lucru pe care l-am făcut este să amânăm desfăşurarea evaluării pentru clasa a VI a, acea evaluare sistemică.(...) În ceea ce priveşte examenele naţionale, din nou, în acest moment calendarul rămâne în picioare. A început de astăzi perioada de înscriere la examenul de bacalaureat, ea continuă până pe 7 iunie. Deci este timp suficient. Şi în unităţile de învăţământ care au resursa umană necesară pentru a desfăşura această activitate de înscriere la examenul de Bacalaureat, acest proces se desfăşoară”, a afirmat Deca, într-o declaraţie comună cu ministrul Muncii Marius Budăi, după consultările cu sindicatele din Educaţie.


Ea a spus că „termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a în cazul învăţământului seral este de 2 iunie”, menţionând că, în cazul în care va fi nevoie, acest termen va fi prelungit „în aşa fel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”. „Chiar aş vrea să subliniez acest lucru: niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată, nici un elev care se află în clasa a VIII a sau a XII a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională fie examenul de Bacalaureat”, a adăugat Ligia Deca.

Ce se întâmplă dacă greva continuă

Ministrul Educaţiei a afirmat că toată lumea îşi doreşte încheierea grevei. Ministrul a spus că, în cazul în care greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.


„Este evident că dacă conflictul se va prelungi, ceea ce noi sperăm că nu va fi cazul, vom avea această posibilitate de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări. Niciun elev nu va ajunge în situaţia în care să nu-şi dea examenele de final de gimnaziu sau de liceu. Până la finele acestui an şcolar, noi o să închidem această situaţie, atât din punct de vedere al mediilor, cât şi din punct de vedere al examenelor naţionale”, a mai precizat Deca.

Ligia Deca a explicat că toţi elevii se vor înscrie şi, apoi, data va fi stabilită în aşa fel încât toţi elevii să poată să susţină acest examen. „Nu contează momentul în care se vor înscrie, dacă vor fi elevi care nu s-au putut înscrie, evident prelungim calendarul. (...) În şcolile în care există resursă umană care nu este în grevă se face înscrierea, acolo unde nu, imediat ce protestul se va încheia, se vor face procedurile necesare. Perioada de înscriere a început azi, dar continuă până pe 7 iunie, este timp”, a subliniat Deca.


Întrebată în legătură cu cei care vor să se înscrie la facultăţi din străinătate, Deca a spus: „Înscrierile la facultate se realizează după susţinerea examenului de bacalaureat”. „În acest moment, calendarul de bacalaureat rămâne cel anunţat. În cazul în care vor exista prelungiri, în acel moment vom lua şi noi legătura cu omologii noştri din alte state pentru a explica situaţia şi pentru a încerca să-i ajutăm pe cei care au nevoie de un timp suplimentar pentru a putea depune acele documente necesare”, a adăugat ministrul.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

În plină grevă generală, astăzi e prima zi de înscriere la Bacalaureat. Ministerul Educației pasează responsabilitatea directorilor de școli „care pot asigura resursa umană”

Un nou protest al profesorilor clujeni. De această dată în Piața Unirii!

Ultimele Stiri
abonare newsletter