Educație

Un nou protest al profesorilor clujeni. De această dată în Piața Unirii!

Un nou protest al profesorilor clujeni va avea loc mâine, 30 mai, în Piața Unirii. Sindicaliștii au cerut aprobare de la autorități pentru mii de participanți.

Peste 4.000 de profesori au ieșit în stradă joia trecută. Sursă foto Facebook Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean - FSLI Peste 4.000 de profesori au ieșit în stradă joia trecută. Sursă foto Facebook Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean - FSLI

 

Mii de profesori, cadre didactice și personal auxiliar din tot județul Cluj ar urma să participe marți, 30 mai, la un protest care se va desfășura în Piața Unirii de la ora 12. 


Membrii Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (FSLI) au cerut aprobare de la municipalitate ca mitingul să se desfășoare tot în fața Prefecturii Cluj, dar au fost refuzați.

CITEȘTE ȘI: Protestul profesorilor clujeni în imagini. Sute de sindicaliști în stradă, circulația auto blocată!

Reamintim că săptămână trecută peste 4.000 de profesori clujeni au ieșit în stradă, blocând circulația în centrul Clujului, pentru a cere salarii mai mari. Profesorii se află în a doua săptămână de grevă generală.


Mai mult, sindicaliștii clujeni au avut ocazia să își spună nemulțumirile direct premierului Nicolae Ciucă, prezent la Cluj pentru semnarea contractului pentru metrou.

CITEȘTE ȘI: Protestul profesorilor s-a mutat în fața Primăriei Cluj, unde premierul Nicolae Ciucă e așteptat să sosească pentru semnarea contractului la metrou

Întâlnire crucială 

Premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD Marcel Ciolacu au ajuns luni la guvern pentru discuții cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, înainte de negocierile cu sindicatele din educație.


Luni la ora 14 sunt programate noi negocieri între liderii sindicali din educație și miniștrii Marius Budăi (Muncă) și Adrian Câciu (Finanțe).

Președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunțat luni că sindicaliștii cer ca în viitoare lege a salarizării bugetarilor să fie stipulat clar că salariul brut al unui cadru didactic cu studii superioare este egal cu salariului mediu brut pe economie.


În luna martie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7.290 de lei, echivalentul unui câștig salarial mediu net de 4.554 lei, potrivit Institutului Național de Statistică. Pe de altă parte, în 2022 câştigul salarial mediu brut a fost 6.120 lei, echivalentul unui câștig salarial mediu net de 3.801 lei, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză.

În acest moment, salariul net al unui cadru didactic debutant este de circa 2.400 de lei.


Marius Nistor a declarat că până când nu va exista un act normativ aprobat în acest sens nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ, care a debutat în data de 22 mai 2023.

Greva generală din Educație durează deja de o săptămână. 

Marți, 31 mai, sindicatele au programat un marș de protest cu destinația Administrația Prezidențială.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Profesorii resping propunerea guvernanților și anunță continuarea grevei. „Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”

Greva generală din învățământ continuă. Profesorii din Cluj pregătesc noi proteste în fața Prefecturii. „Aproape întreaga societate susține demersul nostru”

Un profesor debutant câștigă mai puțin decât un liftier de la Camera Deputaților. Angajații din Parlament, printre cele mai mari venituri plătite din bugetul de stat

Ultimele Stiri
abonare newsletter