Educație

Sărbătoare în stil vienez la Liceul Unitarian „János Zsigmond”. 28 de cupluri au dansat îmbrăcate în costume de o eleganță rar întâlnită. VIDEO

Balul majoratului de la Liceul Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca a ajuns, sâmbătă, 27 mai, la cea de-a 11-a ediție în 2023.

Balul majoratului de la Liceul Unitarian „János Zsigmond”/ Foto: monitorulcj.ro Balul majoratului de la Liceul Unitarian „János Zsigmond”/ Foto: monitorulcj.ro

 

 


Balul majoratului de la Liceul Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca a ajuns, sâmbătă, 27 mai, la cea de-a 11-a ediție în 2023.

Organizat în curtea Liceului Unitarian „János Zsigmond” din Cluj-Napoca, cele 28 de perechi de dansatori, absolvenți ai liceului, au valsat purtând haine de gală, fetele în rochii albe, de mireasă, băieții în smoking negru, amintind de balurile de odinioară de la Viena. 


Balul majoratului de la Liceul Unitarian János Zsigmond din Cluj a fost organizat după tradiția austro-ungară, tinerii în ținută gală dansând pe valsuri celebre.

„Balul se organizează pentru și în spiritul comunității, este vorba despre un grup care își dă mai departe moștenirea. Sunt tinerii care au ajuns la maturitate și merg mai departe în lume și la organizarea balului participă întreaga comunitate, elevii de liceu care ajută cu organizarea, cei din clasa a XII-a care se pregătesc timp de un an de zile pentru bal cu repetiții ca apoi să se prezinte în fața părinților, a profesorilor și a colegilor lor. 


Este o moștenire mai veche care este o tradiție vieneză și se referă la momentul majoratului, al maturității, când băieții și fetele își fac intrarea în societate. Intrarea respectivă se marca simbolic printr-un bal și tradiția respectivă a fost împrumutată în școala noastră și se sărbătorește cu balul acesta”, a declarat pentru monitorulcj.ro, Silvana Bicăzan, profesoară de limba și literatura română la Liceul Unitarian „János Zsigmond”.

Elevii repetă coregrafia încă de la începutul clasei a XII-a

Elevii se pregătesc încă de la începutul clasei a XII-a pentru acest bal și conform tradiției, după terminarea dansului, elevii își iau la dans părinții. 


„Pregătirea coregrafiei începe odată cu intrarea în clasa a XII-a. Copiii se pregătesc în timpul anului săptămânal, iar în ultima lună au întâlniri mai frecvente pentru repetiții, iar pregătirea propriu-zisă a evenimentului durează cam 3-4 zile și începe cu pregătirea curții liceului, cu curățenia, se aranjează parchetul pe care dansează copiii și după pregătirea celorlalte decorațiuni de la scaune și baloane la celelalte decorațiuni”, a adăugat profesoara Silvana Bicăzan.

Elevii se pregătesc încă de la începutul clasei a XII-a pentru acest bal/ Foto: monitorulcj.ro

De obicei se alege vals pentru acest bal, iar elevii sunt ajutați și de foști elevi ai liceului care se întorc și unii dintre ei devin pereche pentru tineri în timpul balului.


„Este o sărbătoare. Copiii s-au simțit foarte bine. După momentul valsului care este foarte emoționant mai au un moment care îi atinge emoțional. Este vorba despre momentul în care dansează cu părinții, fetele dansează cu tații lor și băieții cu mămicile, bunicii sau restul membrilor din familie care vin. După acest moment rămân la o petrecere care de multe ori se întinde până mai târziu și într-un final rămân numai tinerii care sărbătoresc. S-au simțit și în acest an foarte bine și au rămas foarte mult după ce s-a terminat balul să sărbătorească”, a adăugat Silvana Bicăzan.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursa video: Monitorul de Cluj

CITEȘTE ȘI:

Inițiativă inedită! Elevii Liceului Unitarian „János Zsigmond” primesc fructe de sezon în pauze și învață ce înseamnă un stil de viață sănătos. FOTO

Ore mai scurte, mai puține teme, mai mult sport. Un liceu din Cluj REVOLUȚIONEAZĂ educația online!

VIDEO Sărbătoare în stil vienez la Liceul Unitarian „János Zsigmond” / Pompa és ragyogás a János Zsigmond Unitárius Kollégium IX. Udvari Bálján

Ultimele Stiri
abonare newsletter