Educație

Trimestre, semestre sau module? „Nu poți să ai 3 luni de vacanță de vară și să fii bine pregătit”

România are printre cei mai scurți ani școlari între țările din UE și cel mai mic număr de ore pe care copiii îl petrec în școală, spune fostul ministru al Educației Daniel Funeriu.

sursă foto Facebook Daniel P. Funeriu sursă foto Facebook Daniel P. Funeriu

 

Astăzi membru al corpului de experți al Comisiei Europene care asistă Guvernul Republicii Moldova, Funeriu a declarat că un elev german care termină 12 clase va fi petrecut în școală cu 2 ani și jumătate mai mult decât un copil român care termină 12 clase, motiv pentru care părinții și profesorii spun că programa este încărcată. 


„Nu poți să ai 3 luni de vacanță de vară și să fii tot așa de bine pregătit ca unul care are o singură lună. Singurul lucru care ar produce un efect pentru copii ar fi să prelungim anul școlar”, a declarat Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, în emisiunea Info Edu, de pe TVR+, întrebat despre structura anului școlar din România.

„Dacă vrem să reducem inechitatea din sistem prelungiți anul școlar, toate studiile arată că aceasta este principala măsură”, a adăugat Daniel Funeriu.


Chiar dacă anul școlar a început mai devreme, România este pe locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță, potrivit unui raport Eurydice.

În plus, Guvernul a aprobat anul acesta 3 zile libere, dintre care 2 pică în timpul anului școlar: 23 ianuarie și 2 iunie 2023. Prima zi trebuie recuperată până pe 28 februarie, iar ziua de 2 iunie trebuie recuperată până în data de 30 iunie, deși vacanța de vară începe pe 17 iunie 2023.


Organizarea pe module a anului școlar va fi păstrată și va fi analizată după un an, a anunțat la începutul mandatului Ministrul Educației, Ligia Deca.

„Moderator: Să fie trimestre, semestre sau module?


Daniel Funeriu: „Este irelevant. Singurul lucru care ar produce un efect pentru copii ar fi să prelungim anul școlar. România are cel mai scurt an școlar, cel mai mic număr de ore pe care copiii îl petrec în școală.

Un elev german care termină 12 clase va fi petrecut în școală 2 ani și jumătate mai mult decât un copil român care termină 12 clase și de aici vine impresia tuturor părinților că programa este încărcată. Nu, oameni buni, programa nu este încărcată. E mai lejeră ca în Germania. Credeți-mă, că am copii acolo la școală. Doar că ei au 20% mai mult timp școlar decât avem noi. Și atunci evident că în România se creează această impresie a unei permanente alergări după programă.


Dacă am avea 20% timp mai mult pentru a o preda, atunci sigur că lucrurile ar fi mult îmbunătățite. Sunt studii foarte serioase care demonstrează acest lucru. Dacă vrem să reducem inechitatea din sistem, prelungiți anul școlar, toate studiile arată că aceasta este principala măsură.

Nu s-a inventat încă metoda să înveți mai puțin și să știi mai mult. Nu poți să ai 3 luni de vacanță de vară și să fii tot așa de bine pregătit ca unul care are o singură lună de vacanță de vară. Acestea sunt realități. Atunci când tu te afunzi în fiecare zi în scandaluri de corupție, de plagiat, e limpede că nu creezi decât pierderea încrederii în sistemul de educație și dacă este ceva grav pentru România este faptul că românii și-au pierdut încrederea în sistemul de educație”.

Anul școlar 2022-2023 este structurat astfel:

  • Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;

vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022; 

  • Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;

vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023; 

  • Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;

vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023; 

  • Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;

vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023; 

  • Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;

vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023. 

Excepții pentru anumite clase:

pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023;

pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;

pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023;

pentru clasele din învățământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare

Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie— 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ.

CITEȘTE ȘI:

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei: Sindicatele din învăţământ să tacă. De şase ani conduc ministerul. Cum mai au tupeul să glăsuiască?

INTERVIU Daniel Funeriu: “Toată discuţia despre manuale din România este aberantă. Consumăm inutil resurse focalizându-ne pe calitatea manualelor în loc să ne focalizăm pe calitatea profesorilor”

ZILE LIBERE 2023. Ce sărbători legale pică în timpul săptămânii și când vor fi minivacanțe în 2023?

abonare newsletter